Filmbe illő visszatérés Maroshévizen

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A „Filmet a középiskolásoknak” című filmkaraván következő állomása a „O.C.Taslauanu” Elméleti Líceum. A filmkatalógus két kiemelt filmcíme a „Musztáng”és „Élvezd az életet” a fiatal generáció kedvencei.
Az események helyszíne A Maroshévizi Kultúrház, házigazdai és fő társszervezői minőségben. Az érdeklődők a „Musztáng” és az „Élvezd az életet”című filmeket tekinthetik meg. A vetítés végén a középiskolások megvitathatják a filmek témáját és az általuk feldobott szociális témákat. A megbeszélés az osztálytermekben is folytatódik majd, egy óravázlatokat tartalmazó Nevelési Útmutató alapján. Ilyen módon a tanárok alternatív módszerekkel interaktív módon taníthatnak a hazai társadalomra nézve is lényeges témákról.
A „Musztáng”c. film vetítésére március 21-én kerül sor. A film cselekménye egy észak törökországi faluban játszódik, öt elválaszthatatlan nővérről szól. A lányok iskolából hazaérve ártatlan játékba kezdenek korukbeli fiúkkal. Ám ebbe a játékba belemagyarázott illetlenség be nem látott következményekkel jár. A családi ház lassan börtönné alakul, a tanórákat felváltják a háztartási teendők és megkezdődik a házasságok elrendezése. A szabadság utáni vágyukból az öt nővér kijátssza a megszorító intézkedéseket.
A megbeszélendő témák közé tartozik a nemek közti egyenlőség és a nemek sztereotípiája, amihez a tanárok a Mozi nőnemben c. nevelő filmet vehetik igénybe. Ez a lecke a nők ábrázolását és a nőkről alkotott képet a filmekben, valamint a nők filmezésben elfoglalt helyét dolgozza fel.
A vetítés második napján, március 22-én az „Élvezd az életet/La vie en grand”c. film kerül műsorra. Adama 14 éves serdülő az édesanyjával él Párizs egyik külvárosában egy kis kétszobás lakásban. Jó képességei ellenére nem egy kiváló tanuló. Adama a nála fiatalabb Mamadouval megpróbálja megváltoztatni életük pályáját. A megbeszélendő témák a társadalmi egyenlőtlenség, a kábítószer kereskedelem, az oktatás és a tanárok szerepe, döntéseink fontossága. Az osztálytermi foglalkozás során a tanárok és diákok a Mozibolygóra látogatnak és felfedezhetik a filmezés kuturális sokszínűségét, hogy a mozitermeket elárasztó hollywoodi filmeken túl minden országnak megvan az illető ország kulturáját és történelmét ábrázoló filmográfiája.
2015-ben 2 hónap leforgása alatt a vetítések 6.673 középiskolást és 393 tanárt vonzottak a mozivászon elé, az ország 13 városából, amelyek közt Maroshéviz is szerepel. A Filmet a középiskolásoknak c. projektről senki sem akar lemaradni.
A „Jó filmeket már az iskolából” jelmondatú projekt célja növelni a filmnézési kultúrát és népszerűsíteni a filmen keresztüli oktatást a romániai iskolákban. A Macondo Kulturális Egyesület svájci partnerével a Vetítőlámpával közösen biztosítják az osztálytermekben használt megbeszélésekhez szükséges segédanygot.
A szervezőkről:
A 2007-ben megalakult Macondo Kulturális Egyesület figyelemreméltó tapasztalattal rendelkezik kulturális projektek tervezésében,nagyrészt ami a filmezést illeti, valamint a művészfilmek terjesztésében a romániai piacon.
A Vetítőlámpa egy nemzetközi filmklub gyerekeknek, melyet Svájcban alapítottak 20 évvel ezelőtt. Célkitűzései közt szerepelt a fiatalok bátorítása a filmkultúra tanulmányozására és eszközöket biztosítani azoknak a képeknek a megértésére amelyekkel nap mint nap találkoznak.
A Filmet a középiskolásoknak c.projekt részleges finanszírozása Svájcból történik, a Svájc Hozzájárulása a Kiterjesztett Európai Unióhoz által.További támogatók: Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar București, Casa Corpului Didactic București, Centrul Național al Cinematografiei, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Direcția Municipală Pentru Cultură, Învățământ, Sport și Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomița, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, Inspectoratul Județean Școlar Ialomița,Inspectoratul Școlar Județean Olt,Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Casa Corpului Didactic Dâmbovița, Casa Corpului Didactic Timiș, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultură a Municipiului Toplița, Centrul Cultural Municipal Caracal, Ambasada, Hollywood Multiplex București Mall.
Médiapartnerek: Kiss FM, Kiss TV, Femeia, Revista Ioana, Femeia de Azi, www.parinti.com, www.femeia.ro, www.revistaioana.ro, www.renne.ro, Cinemagia, Observatorul Cultural, Super Bravo Girl, Revista Știință și Tehnică, Revista FiLM, Revista LZR, Ziarul Metropolis, www.suntparinte.ro, www.edu-news.ro, www.examenultau.ro, Cinema RX, Historia, www.aarc.ro, www.cafegradiva.ro, www.movienews.ro, www.urban.ro .
Diana Cercel, projekt menedzser
tel:0723.234.005
Email:[email protected]
https://www.facebook.com/filmepentruliceeni
http://filmepentruliceeni.ro/

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy