Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az Energia Inteligenta egyesület a Görgényi- havasokban is felkapcsolja a villanyt a téli ünnepek előestéjén

 

 

Az Energia Inteligenta egyesület befejezte az “Energia az életért” projekt negyedik szakaszát, amelynek keretében fotovoltaikus paneleket telepítettek a Görgényi-havasokban található elszigetelt háztartásokba.

Így a Hargita megyei Oroszhegy községhez tartozó Üknyéd falu öt, soha nem villamosított házának lakói villannyal megvilágított otthonokban tölthetik a téli ünnepeket. Az „Energia az életért” projekt ezen szakaszának kedvezményezettje több korosztályból valók: a legfiatalabb lakó 7 hónapos, a legidősebb 74 éves.

Az Energia Inteligenta egyesület ötéves működése alkalmából 2021 nyarán indult „Energiát az Életért” projektet nagy lelkesedéssel fogadták, és anyagi támogatásban részesült, amely lehetővé tette négy ütemben való lebonyolítását: Havasgáld falu, Fehér megye (2021 június), Farkaspalló falu, Hargita megye (2021 október), Năruja és Vintileasca községek, Vrancea megye (2022 szeptember) és Üknyéd falu, Oroszhegy község, Hargita megye (2022 december).

Romániában, egy európai országban a XXI. században az Energiaügyi Minisztérium megyei tanácsoktól és prefektúráktól származó adatokon alapuló becslése szerint 2018-ban több mint 52.000 háztartásban nem volt áram, ezek közül sok elszigetelt területeken található. A háztartások villamos hálózatra történő csatlakoztatását célzó beruházások ugyan szükségesek, de nem a hatékonyság kritériumát igazolják, azaz nem hoznak hasznot a szolgáltató üzemeltetőjének, így hosszú időnek kell eltelnie, mire ide is eljut az áram. A fotovoltaikus panelek telepítésének finanszírozása nem tartalmazza azokat a háztartásokat, amelyek a meglévő energiahálózattól kevesebb mint 2 km-re találhatók. Így Romániában megközelítőleg 9000 háztartásnak nincs reménye arra, hogy áramot lásson.

Az „Energiát az életért” projekten keresztül az Energia Inteligenta egyesület célul tűzte ki, hogy megszerezze a szükséges forrásokat a fotovoltaikus panelek telepítéséhez olyan elszigetelt házakban, amelyekben soha nem volt áram, és vészjelzést adjon a nagyszámú, Romániában jelenleg megtalálható, nem villamosított épületről. A kezdeményezésben való részvétel a projekt minden szakaszában pozitív változást hozott és az Energi minden kedvezményezett Életében megjelenhetett.

  • az Energia Inteligenta Egyesület által közölt információ és fényképVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.