Gyergyótölgyesen találkoztak a Hargita, Kovászna és Maros megyei helyi román vezetők

0

Articol disponibil în: Magyar Română

2016 október 8- án találkoztak Gyergyótölgyesen a román közösség képviselői- polgármesterek, alpolgármesterek, önkormányzati és megyei tanácsosok. A találkozó szervezője a Hargita, Kovászna, Maros megyei Románok Civil Fóruma, Kovászna és Hargita megye Ortodox Püspöksége és Hargita megye Prefektusi Intézményének támogatásával. A találkozó célja azonosítani a román kulturális értékek megőrzésének és népszerűsítésének lehetőségeit és az erre irányuló megoldásokat, továbbá az identitás megőrzésében létfontosságú szerepet játszó intézmények- egyház, iskola, kulturális létesítmények- közti gyakorlati együttműködés javítása, áll a civil fórum sajtóközleményében.

Az eseményen több mint 50 személy volt jelen, Hargita megyei települések román polgármesterei, alpolgármesterei és tanácsosai, egyes decentralizált intézmények vezetői, a főbb politikai pártok vezetői és képviselői, román nyelvű oktatási intézmények, alapítványok, kulturális egyesületek vezetői. További résztvevők voltak dr. Ioan Sabau-Pop egyetemi tanár, a HKMRCF elnöke, Mircea Dusa képviselő, Adrian Jean Andrei, Hargita megye prefektusa, egyházi képviselők, a sajtó képviselői, a térségben élő románok sorsa iránt érdeklődő lakosok.

A résztvevők széles témakört érintettek, mint: az intézményi, politikai, formáló és kulturális tényezők eszmei és gyakorlati egységének szükségessége; támogatható pályázatok írásképességének növelése; a nemzeti összetartás stimulálása és a közéletből hiányzó román közösségek-amilyen a gyergyószentmiklósi és székelyudvarhelyi- letargiából való felébresztése; legkevesebb három kulturális profilú identitásmegőrző, nem kormány közeli szervezet létrehozása a többségben román lakosú községekben; román nyelvű kulturális projektek finanszírozása; adminisztratív, kulturális és oktatói létesítmények beruházásához szükséges alapok biztosítása; a HKMRCF képviselőinek fizikai jelenléte alapvető állami intézményekben; stb. Az összes román szervezetnek és felelős tényezőnek figyelnie kell a román közösség erőfeszítései esetében tapasztalható egységes fellépés és koordináció hiányára.

A jelenlevők nagyra értékelték a találkozás lehetőségét és hasznosságát. Hasonló következő találkozót Székelyudvarhely helyszínnel helyeztek kilátásba, három konkrét kérdéskörrel: nevelés, kultúra, és az identitásmegőrző intézmények: levéltárak és múzeumok.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy