Întâlnire a liderilor locali români din Covasna, Harghita și Mureș la Tulgheș, 8 octombrie

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Sâmbătă, 8 octombrie 2016, la Tulgheș a avut loc, în organizarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și a Instituției Prefectului Județului Harghita, întâlnirea cu primari, viceprimari și consilieri locali și județeni reprezentând comunitatea românească. Întâlnirea și-a propus să identifice oportunitățile și soluțiile menite să păstreze și să promoveze valorile culturale românești și să realizeze un schimb de bune practici privind îmbunătățirea funcționării principalelor instituții identitare: biserica, școala, așezămintele culturale administrația publică și a colaborării dintre acestea, spune un comunicat de presă al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

La eveniment au participat peste 50 de persoane, primari, viceprimari și consilieri români din localitățile județului Harghita, conducători ai unor instituții descentralizate, conducători și reprezentanți ai principalelor partide politice, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ cu predare în limba română, fundații și asociații culturale harghitene membre ale FCRCHM. La întâlnire au participat prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, dl deputat Mircea Dușa și dl Adrian Jean Andrei, prefectul județului Harghita, reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, ai mass-media și alți locuitori interesați de destinul populației românești din zonă.

Participanții la discuții au abordat o gamă largă de probleme privind: nevoia de unitate ideatică și de acțiune a factorilor instituționali, politici, formativi și culturali români din județ, dezvoltarea capacității de a scrie proiecte eligibile, stimularea solidarității naționale și trezirea din letargie a comunităților românești absente total din spațiul public, precum cele din Gheorgheni și Odorhei, crearea a cel puțin trei ONG-uri cu profil cultural și de menținere a identității în fiecare comună cu populație majoritar românească, finanțarea proiectelor culturale românești, asigurarea fondurilor de investiții pentru construirea și reabilitarea unor obiective administrative, culturale și educative, prezența fizică a reprezentanților FCRCHM la instituții fundamentale ale statului precum Parlamentul și Guvernul, asumarea de către Forum a reacțiilor la nerespectarea Constituției și a legilor acolo unde instituțiile deconcentrate nu au atribuții ș. a. Lipsa unei unități de acțiune și coordonare a principalelor demersuri ale comunității românești trebuie să stea în atenția tuturor entităților românești și a factorilor responsabili.

În final, s-a apreciat oportunitatea și utilitatea întâlnirii și s-a propus organizarea în viitor a unei întâlniri similare la Odorheiu Secuiesc, unde să se discute trei aspecte punctuale: educația, cultura și instituțiile de păstrare a memoriei identitare: arhive și muzee.

forum forum2

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy