Csíkszereda városi tanácsa első ízben hozott ilyen döntést

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Csíkszereda Önkormányzata a város történetében először hagyta jóvá a munkahelyteremtő és beruházó vállalkozásoknak nyújtott de minimis támogatásokat. A mai havi ülésen döntés született az ANL lakások eladásáról is, döntöttek a „Micimackó” óvoda két csoportjának sorsáról, amelyeknek költözniük kell, és fontos lépés történt a Fodor Sándor park és a Harom utcai Olt-híd rehabilitációjával kapcsolatban is.

A Csíkszereda Városi Tanácsa ma tartotta havi ülését, amelyen több kardinális napirendi pont szerepelt. A meghozott döntések között több, Csíkszereda számára első ízben hozott határozat is szerepelt.

Először részesült több vállalat épületadó-kedvezményben de minimis támogatás formájában. Figyelembe véve a beruházások nagyságrendjét és a beruházások által teremtett munkahelyek számát, a tanács hét vállalat számára összesen 217 568 lej értékű adókedvezményt hagyott jóvá. A de minimis támogatásra azok a vállalatok voltak jogosultak, amelyek az elmúlt években legalább 200 000 euró értékű beruházást hajtottak végre, és új munkahelyeket teremtettek.

A tanács döntése értelmében idén november 1-jétől az Országos Lakásügynökség által a fiatalok számára épített lakások megvásárolhatók lesznek a bérlők számára, ami szintén első alkalom Csíkszeredában.

Egy másik napirendi pont egy égető problémára talált megoldást. A mai napig nem lehetett tudni, hogy a felújítás alatt álló „Micimackó” óvoda két csoportja melyik épületben kezdi meg a következő tanévet. A megoldás kényszerű, de a legtöbb érintett fél számára mégis kényelmes: a „Micimackó” gyermekei a Mihail Sadoveanu utcában, a „Napocska” óvoda régi épületében kezdik meg a tanévet. A „Nagy István” Művészeti Líceum két osztálya a „Napocska” épületéből visszaköltözik a művészeti iskola főépületébe, ahol a tervezett galéria egyelőre nem nyílik meg, de azt a teret műhelyeknek használják majd. Így a 2024-2025-ös tanévet minden tanuló megfelelő környezetben kezdi meg.

Két megvalósíthatósági tanulmányt is elfogadott a testület (A beavatkozási munkák engedélyezésének dokumentációja). A Fodor Sándor park (korábbi Ifjúsági park) zöldövezeti felújítását 12 millió lejre becsüli a tanulmány (ebből 7,2 millió lej vissza nem térítendő uniós forrás), a Harom utcai, megviselt állapotban levő Olt híd felújítása 11,34 millió lejbe kerülne. A híd szerves része lesz annak az összekötő útnak, amely a Fürdő utcától halad a Harom utca felé a borvíztöltőde mellett, a katonai lőtér alatti meglévő mezei úton. Ennek a megvalósítására a Központi Régió Programból pályáznak részfinanszírozásra.

Jóváhagyták a sürgősségi kórház környékének rendezésére hivatott övezeti rendezési tervet (PUZ) is, illetve abban is egyetértettek, hogy a Mikó-vár védelmi rendszerének újjáépítése érdekében felkérik a megyei tanácsot egy érintett terület átadására. Ez előfeltétele a külső finanszírozáshoz való hozzáférésnek.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy