Hargita Megye Tanácsa egymillió euróval támogatja a megye egyházainak tevékenységét

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Hargita Megye Tanácsa idén egymillió euróval támogatja a megye egyházainak pályázatait, amelye összeget ezek az intézmények templomok felújítására, fűtésrendszerek szerelésére, ravatalozók építésére, templomi orgonák és harangok felújítására költenek.

Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája szerint idén a kiírásra 237 pályázat érkezett, 149-et bíráltak el kedvezően, melyeknek összértéke 4,5 millió lej.

A keretösszeg felosztása a hívek számával arányosan történik.

Ugyanezen forrás szerint a pályázatok fele a közösségi intézményeket támogatja, mint közösségi terek építését és felújítását. A templomok, műemlék épületek felújítása is nagyon fontos, mert amellett, hogy identitásunk őrzésének fontos elemei, turisztikai vonzerővel is bírnak.

A pozitívan elbírált pályázatok nyomán 50 templom, 35 parókia, 29 egyházi épület, 14 ravatalozó, 10 fűtésberendezés, 4 orgona és 2 harang építésére, renoválására, javítására lesz lehetőség.

A római-katolikus egyház 60, a református 42, az unitárius 29, az ortodox egyház pedig 18 pályázatot nyert.

A sajtóiroda által idézett megyeelnök elmondta: a napokban aláírják a felekezetek képviselőivel a támogatási szerződéseket, és hozzátette, hogy folytatják az egyházak tevékenységének támogatását újabb őszi pályázati kiírásokkal.

Borboly Csaba szerint nagyon jó az együttműködés a történelmi egyházakkal, „amelyeknek fontos közösségformáló szerepük van”.

Forrás: administratie.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy