Hargita megyében aszfaltoznak a sürgősségi betegellátás javítása érdekében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A kivitelező szerint, ha az időjárási körülmények is kedveznek, ezen a héten végezhetnek az Erdőalja felé vezető út leaszfaltozásával. A közel másfél kilométeres szakasz a 13A jelzésű országúttól az erdőalji katonai egységig tart. A munkagépek ma, október 16-án kezdték el a munkálatokat. A helyszínen jelen levő Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Füleki Zoltán Csíkszereda alpolgármestere, a kivitelező cég képviselője, Péter Szilárd a SMURD-rohammentő szolgálat csíkszeredai igazgatója, Demeter Ferenc a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere egyetértettek az útszakasz fontosságára nézve, hogy a mentőautók biztonságosan szállíthassák a sürgős eseteket a helikopter leszállópályáig.

A munkálatokkal elkezdődött a Csík térségi megyei utak egybefüggő aszfaltrétegeinek leterítése is. Az erdőalji út közel másfél kilométeres szakaszát 90-10% arányban Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala finanszírozza. Borboly Csaba szerint a sürgősségi esetek tekintetében ez az út és az együttműködés a katonai alakulattal fontos előrelépés, hiszen biztosítani kell a betegek szállítását, amíg sikerül európai uniós forrásokból megépíteni a kórház saját leszállópályáját.

Füleki Zoltán alpolgármester is örömének adott hangot, hogy közös erővel sikerült elhárítani az akadályokat és elkezdődhetett az együttműködés az út rendbe tétele érdekében.

Demeter Ferenc a megyei kórház menedzsere elmondta, hogy a betegek az útnak is köszönhetően nagyobb biztonságban lehetnek.

Péter Szilárd a SMURD helyi vezetője szerint, korábban számos példa volt arra, hogy a SMURD helikoptere az út mellett volt kénytelen felvenni az oda szállított beteget, ami komoly kockázatokkal jár. Az út megépítésével és a katonai alakulat leszállópályáját használva ez az akadály is elhárul, hiszen biztonságos körülmények között lehet átadni a beteget.

Ion Proca megyei tanácsos örömének adott hangot az útszakasz munkálatainak elkezdése miatt. Ugyanakkor nagyra értékelte a megyei tanács, városi tanács és megyei kórház közötti együttműködést, amely az úthasználattal kapcsolatos nehézségeket képes volt leküzdeni.

Forrás: Hargita megye

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy