Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség: Az elmúlt hét mérlege- 16 telefonhívásban jelezték medvék jelenlétét

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az elmúlt héten a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécserszolgálatához 16 hívás érkezett a 112-es számon keresztül, amelyekben medvék jelenlétéről számoltak be Csíkszentgyürgy, Vasláb, Balánbánya, Gyergyószárhegy, Felsősófava, Marosfő, Korond, Csíkszereda és Csíkrákos területén.

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécseri irodájában 112-es rendszeren keresztül regisztrált 6 hívás közül, amelyek medvék jelenlétét jelezték, hat esetben volt szükség az erre a célra létrehozott speciális csapat konkrét beavatkozására.

„Az első esetben Vasláb településről jelentettek egy medvét. Egy vegyes járőr volt az ügyön, de mire a személyzet megérkezett, a medve már visszahúzódott az erdőbe. A második esetben egy csendőrcsapat Balánbányára ment, hogy ellenőrizzen egy olyan területet, ahol medve jelenlétét jelezték. Az esetet megerősítették, és a medvét a csendőrcsapat elkergette. A harmadik esetben a csíkszeredai Taploca utcában levő medve jelenlétére utaló hívást regisztráltak. Egy csendőrcsapatot küldtek az esethez, hogy felállítsák a beavatkozó csoportot és biztosítsák a területet. A negyedik megerősített eset Korondon történt, ahol a telefonáló egy medve jelenlétét jelezte egy kukoricaföldön. A vadállatot a helyszínre érkező csendőrcsapat elkergette a közeli erdős területre. A következő medve jelenlétét jelző hívás Csíkrákos községből érkezett, az eset hasonló volt a korondihoz. Az utolsó esetben egy felsősófalvi polgár hívott minket, hogy egy medvét üldözzünk el egy kertből. A csendőrség csapata megérkezett a jelzett területre, és megerősítette a medve jelenlétét, majd a vadállatot az erdős területre üldözte” – tájékoztatott a Hargita megyei csendőrség.

A járőrök minden esetben egy ideig a területen maradtak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a veszély már nem fenyeget. A 81/2021-es Sürgősségi Kormányrendelet rendelkezéseinek megfelelően a beavatkozó csoportot az esemény helyszínéül szolgáló közigazgatási terület polgármestere/alpolgármestere, csendőrök, a vadászegyesület képviselője és egy állatorvos alkotja.

A csendőrök emlékeztetik a lakosságot, hogy minden ilyen helyzet észlelésekor hívják a 112-es segélyhívószámot, ne próbáljanak meg beavatkozni, ne etessék a vadállatokat, legyenek óvatosak a háztartási hulladék elhelyezésével, és ne közelítsék meg a medvéket, hogy filmezzék vagy fényképezzék őket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy