IJJ Harghita: Bilanțul ultimei săptămâni – 16 apeluri de semnalare a prezenței urșilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultima săptămână, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 16 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona localităților Ciucsângeorgiu, Voșlobeni, Bălan, Lăzarea, Ocna de Sus, Izvorul Mureșlui, Corund, Miercurea Ciuc și Racu.

Dintre cele 16 apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși, a fost nevoie de intervenția efectivă a echipajelor de jandarmi de 6 ori.

În primul caz a fost semnalată prezența unui urs în localitaea Voșlobeni. La caz se deplasează o patrula mixtă dar la momentul în care echipajul a ajuns, ursul s-a retras în pădure.
În cel de al doilea caz, la Bălan s-a deplasat un echipaj de jandarmi pentru a verifica o zonă unde era indicată prezența unei ursoaice. Cazul s-a confirmat iar ursoaica a fost alungată de către echipajul de jandarmi. În al treilea caz, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, a fost înregistrat un apel care indica prezența unui urs, pe str. Toplița, din Miercurea Ciuc. La caz s-a deplasat un echipaj de jandarmi pentru constituirea echipei de intervenție și asigurarea zonei. Al patrulea caz în care s-a confirmat prezența unui urs, a fost în localitatea Corund, unde apelantul ne-a indicat prezența ursului într-un lan cu porumb. Animalul sălbatic a fost alungat de către echipajul de jandarmi care a ajuns la fața locului, în zona împădurită din apropiere. Următorul apel care indica prezența unui urs, a venit din comuna Racu, speța fiind una asemănătoare cu cea din Corund.
În ultimul caz, un cetățean din Ocna de Sus ne-a solicitat pentru alungarea unui urs dintr-o grădină. La zona indicată a ajuns echipajul de jandarmi care a confirmat prezența ursului și a alungat animalul sălbatic în zona împădurită.
”, a informat IJJ Harghita.


În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.

Jandarmii reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy