Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség- az elmúlt hét mérlege: 17 esetben tettek bejelentést medve jelenléte miatt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A 2024. május 27- június 2 közötti időszakban a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécserszolgálatához 17 hívás érkezett a 112-es egységes segélyhívó számon keresztül, amelyekben medve jelenlétét jelezték Zetelaka, Csíkszentdomokos, Csíkszereda, Libán, Tusnád, Parajd, Fenyéd, Borszék, Sikaszó, Gyergyócsomafalva, Székelykeresztúr, Bélbor, Szentábrahám településeken, valamint egy esetben Kiskadács és Nagykadács között.

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécseri irodájába a 112-es rendszeren keresztül regisztrált 17 hívás közül, amelyek medvék jelenlétét jelezték, 5 esetben volt szükség beavatkozásra, ugyanis a többi esetben a medvék már nem voltak a helyszínen a csendőrök kiérkezésekor.

Az első esetben Tusnádon egy udvaron volt a medve, itt szükség volt a beavatkozó csoport összehívására a vadállat áthelyezése érdekében. A helyszínen a csendőrcsapat biztosította a terepet és a biztonságos légkört.

A következő 4 esetben egy- egy csendőrcsapat ment a helyszínekre (Fenyéd, Csíkszereda, Bélbor) és sikerült elűzniük a medvéket hang és fényjelzések segítségével.

Az év eleje óta 145 hívást regisztráltak a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécserszolgálatánál a 112-es segélyhívó rendszeren keresztül, amelyek medvék jelenlétét jelentették lakott területek közelében. Minden esetben beavatkozó csapatot küldtek a helyszínre.

A járőrök minden esetben egy ideig a területen maradtak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a veszély már nem fenyeget. A beavatkozó csoport a 81/2021 sürgősségi kormányrendelet rendelkezéseivel összhangban az esemény helye szerinti közigazgatási terület polgármesteréből/alpolgármesteréből, csendőrökből, a vadászegyesület képviselőjéből és egy állatorvosból áll.

A csendőrök emlékeztetik a lakosságot, hogy minden ilyen helyzet észlelésekor hívják a 112-es segélyhívószámot, ne próbáljanak meg beavatkozni, ne etessék a vadállatokat, legyenek óvatosak a háztartási hulladék elhelyezésével, és ne közelítsék meg a medvéket, hogy filmezzék vagy fényképezzék őket.


E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy