Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség- az elmúlt hét mérlege: 19 esetben tettek bejelentést medve jelenléte miatt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A 2024. június 10-16 közötti időszakban a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécserszolgálatához 19 hívás érkezett a 112-es egységes segélyhívó számon keresztül, amelyekben medve jelenlétét jelezték Csíkkozmás, Siménfalva, Oroszhegy, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Parajd, Sántatelek, Máréfalva, Maroshévíz, Tusnádfürdő, Zsögödfürdő, Székelykeresztúr, Csíkszentdomokos településeken.

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécseri irodájába a 112-es rendszeren keresztül érkező 19 hívás közül, amelyek medvék jelenlétét jelezték, 5 esetben volt szükség beavatkozásra, ugyanis a többi esetben a medvék már nem voltak a helyszínen a csendőrök kiérkezésekor.

Az 5 esetből 3 alkalommal a vadállatokat Csíkszeredából jelentették június 6-8 között.

Az első esetben szükség volt a beavatkozó csoport összehívására a vadállat kilövése érdekében. A helyszínen a csendőrcsapat biztosította a terepet és a biztonságos légkört.

Június 16-án, Sántateleken szintén szükség volt a beavatkozó csoport összehívására a vadállat áthelyezése érdekében. A helyszínen a csendőrcsapat biztosította a terepet és a biztonságos légkört.

Csíkkozmáson a jelzett helyre mentek ki a csendőrök, akik igazolták a medve jelenlétét. A vadat azonnal az erdőbe zavarták.


Az év eleje óta 205 hívást regisztráltak a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség diszpécserszolgálatánál a 112-es segélyhívó rendszeren keresztül, amelyek medvék jelenlétét jelentették lakott területek közelében. Minden esetben beavatkozó csapatot küldtek a helyszínre.

A járőrök minden esetben egy ideig a területen maradtak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a veszély már nem fenyeget. A beavatkozó csoport a 81/2021 sürgősségi kormányrendelet rendelkezéseivel összhangban az esemény helye szerinti közigazgatási terület polgármesteréből/alpolgármesteréből, csendőrökből, a vadászegyesület képviselőjéből és egy állatorvosból áll.

A csendőrök emlékeztetik a lakosságot, hogy minden ilyen helyzet észlelésekor hívják a 112-es segélyhívószámot, ne próbáljanak meg beavatkozni, ne etessék a vadállatokat, legyenek óvatosak a háztartási hulladék elhelyezésével, és ne közelítsék meg a medvéket, hogy filmezzék vagy fényképezzék őket.


E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy