IJJ Harghita – bilanțul ultimei săptămâni: 19 apeluri de semnalare a prezenței urșilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Bilanțul ultimei săptămâni: 19 apeluri de semnalare a prezenței urșilor
În perioada 10.06 -16.06.2024, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 19 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona Cozmeni(2), Simonesti(1), Dealu (1), Miercurea Ciuc(1), Gheorgheni(2), Praid(1), Izvorul Trotușului(1), Satu Mare(1), Toplița(3), Băile Tușnad(1), Jigodin Băi(2), Cristuru Secuiesc(2) si Sândominic(1).


Dintre cele 19 apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși, a fost nevoie de intervenția pentru alungarea acestora în 5 cazuri, deoarece urșii nu mai erau prezenți la locurile indicate de către apelanți în restul cazurilor.
În 3 din cele 5 cazuri de confirmare a animalelor sălbatice, apelurile au venit din municipiul Miercurea-Ciuc în perioada 10-17 iunie.
În primul caz s-a deplasat o patrula de jandarmi care ajunși la fața locului, a confirmat prezența unui urs. În acest caz a fost necesară constituirea echipei de intervenție pentru extragerea animalului sălbatic. La fața locului, echipajul de jandarmi a asigurat zona și a menținut un climat de siguranță.
În data de 16 iunie, am fost anunțați despre prezența unui urs în zona Izvoru Trotușului, caz la care s-a deplasat un echipaj de jandarmi care ajunși la fața locului, a confirmat prezența animalului sălbatic. Și în acest caz a fost necesară constituirea echipei de intervenție pentru relocarea ursului. La fața locului, echipajul de jandarmi a asigurat zona și a menținut un climat de siguranță.
În ultimul caz, în Cozmeni s-a deplasat un echipaj de jandarmi pentru a verifica o zonă unde era indicată prezența unui urs. Cazul s-a confirmat, iar ursul a fost alungat în pădure imediat după.
– a transmis IJJ Harghita


De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 187 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.
În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.
Jandarmii reamintesc oamenilor că este recomandat ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy