Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség: A hét első két napján végrehajtott küldetések mérlege

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A tűzoltás, az elsősegélynyújtás, a közösségeket támogató beavatkozás csak néhány példa a Hargita megyei tűzoltók által az elmúlt 48 órában végrehajtott 25 bevetésből. A legtöbb esetben nehéz helyzetbe került személyeknek nyújtottak elsősegélyt, így 20 fő részesült ellátásban a SMURD munkatársai részéről.

A tűzoltók fokozott figyelmet igénylő küldetésére tegnap délután került sor Csíkcsekefalván, a csíkszeredai tűzoltóság, a csíkszentmártoni és csíkkozmási önkéntes tűzoltók egy óvodánál keletkezett tüzet lokalizáltak és oltottak el. A helyszínre érkező tűzoltók megállapították, hogy az égés heves lángokkal és sűrű füsttel nyilvánult meg a tetőn, mintegy 200 négyzetméteres területen. Szerencsére 23 óvodás és 2 pedagógus épségben elhagyta az épületet a tűzoltók megérkezéséig. A tüzet a megállapított határokon belül eloltották, személyi sérülés nem történt. A tűz valószínűsíthető oka a nem megfelelően elhelyezett vagy éghető anyagoktól nem megfelelően szigetelt kémény túlhevülése. A beavatkozás eredményeként 300 000 lej értékben sikerült anyagi javakat megmenteni és megvédeni, az anyagi veszteséget mintegy 80 000 lejre becsülik.

Ezen kívül a tűzoltók egy gázszivárgásnál avatkoztak be Bögöz községben. A gázszolgáltató munkatársai a hibaelhárítást rövid időn belül elvégezték. Továbbá három ellenőrizetlen égésnél is beavatkoztak a tűzoltók Maroshévízen (2) és Székelykeresztúron (1). A tüzet a meghibásodott, tisztítatlan kémények okozták.

A tüzek az esetek közel 50%-ában hibás vagy rögtönzött elektromos berendezésekből, fűtőtestekből és kéményekből indulnak ki. Az ilyen események elkerülése érdekében a Hargita Megyei Oltul Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége az alábbi konkrét intézkedéseket javasolja a tűzesetek megelőzésére:

❕Tilos gyermekeket egyedül hagyni azokban a helyiségekben, ahol fűtőberendezések működnek!

❕A kémények ellenőrzése, javítása és rendszeres tisztítása kötelező!

❕Tilos kályhát és egyéb hibás, rögtönzött, fűtőanyaggal túlzottan feltöltött vagy felügyelet nélküli kályhát használni, valamint tűzveszélyes folyadék felhasználásával tüzet gyújtani!

❕Hibás vagy rögtönzött elektromos készülékek, elektromos kábelek, aljzatok, kapcsolók, védőberendezések használata tilos;

❕Tilos az elektromos hálózat túlterhelése több fogyasztó egyidejű működtetésével.

A Hargita megyei katonai tűzoltók a nap 24 órájában, a hét minden napján készenlétben maradnak a veszélyhelyzetek operatív kezelésére és a nehéz helyzetbe került személyek számára elsősegélyt nyújtani.

Ne feledjék! A vészhelyzetek esetén történő viselkedéssel kapcsolatos információk a https://fiipregatit.ro platformon érhetők el.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy