Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság: Veszélyes vagy agresszív kutyák tartóinak és gazdáinak figyelmébe

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Országos szinten 2023 eleje óta több kutyatámadás történt, az 55/2002-es sürgősségi kormányrendelet által veszélyesnek vagy agresszívnak nyilvánított kutyák által.

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság Állatvédelmi Irodája tájékoztat azokról a törvényi szabályokról, amelyeket a veszélyes/agresszív kutyák tulajdonosai kötelesek betartani.

Ezek a szabályok az I. kategóriás kutyákra (harci és támadó kutyák, morfológiai jellemzőik alapján a Pit Bull, Boerbull, Bandog típusú kutyákra és ezek keresztezett fajtáira), és a II. kategóriás kutyákra (amerikai staffordshire terrier, tosza, rottweiler, argentin dog, nápolyi masztiff, brazil masztiff, kaukázusi juhász, cane corso és keresztezett fajtáik) vonatkoznak.

Az 55/2002-es sürgősségi kormányrendelet szerint a fenti kutyáknak tilos a közlekedés:

– nyilvános szórakozóhelyen, tömegközlekedési eszközön, valamint egyéb közterületen, a közutak és az azokhoz vezető bekötőutak kivételével;

– azon épületek közös helyiségeiben, ahol tartják őket; a közutakon és az azokhoz vezető utakon csak szájkosárral és pórázon vagy hámban viheti a gazda vagy az ideglenes tartó;

-a II-es kategóriába tartozó kutyáknak és a lehetséges agresszív kutyáknak nyilvános helyeken (lokálok), tömegközlekedési eszközön, közterületeken, valamint azon épületek közös helységeiben, ahol tartják őket közlekedésük kizárólag szájkosárral és pórázon történik, a pórázt egy legalább 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy kell fogja, aki nem volt elítélve személy elleni bűncselekmény miatt.

A kifejezetten kutyák számára kialakított helyekre szájkosár és póráz nélkül bevihetők.

E rendelkezések be nem tartása 1500 és 3000 lej közötti pénzbírságot von maga után a szabálysértőre nézve.

Ugyanezen jogszabély rendelkezései szerint a következő cselekmények is bűncselekménynek minősülnek:

1.Ha a kutya gazdája vagy ideiglenes tartója nem tesz intézkedéseket az ember elleni kutyás támadás megelőzése érdekében, az bűncselekménynek minősül, és 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

2.Az I. kategóriás kutyák országba történő behozatala vagy értékesítése bűncselekménynek minősül, és 3 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

3.Bűncselekménynek minősül kutyaviadalok szervezése, felkészítés kutyaviadalokra, valamint a kutyával való részvétel a viadalokon, és 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy