Három medvét lőttek le a hatóságok, amelyek behatoltak Csíkszereda belterületére

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Három medvét, amelyek napok óta behatoltak Csíkszereda belterületére, kedd este lelőttek a hatóságok. Bors Béla, a község alpolgármestere az AGERPRES -nek elmondta, hogy a beavatkozó csapatok sikertelenül próbálták elkergetni vagy befogni őket, végül úgy döntöttek, hogy lelövik őket, mert valós veszélyt jelentenek az emberekre.

„Az elmúlt héten, a katolikus pünkösd előtt és után három medve nehezítette meg az életünket Csíksomlyó területén. Két nappal ezelőtt behatoltak a város belterületére, ahol több ház is állt, és hat órán keresztül próbáltuk őket befogni, sikertelenül. Végül sikerült elkergetnünk őket, de tegnap este 8 óra körül újabb 112-es hívást kaptunk arról, hogy három medve van a Fodor-házhoz közeli utcában. A rendőrséggel, a csendőrséggel, a mentőkkel stb. együtt mentünk ki, és megállapítottuk, hogy a három medve ott van, megpróbáltak bemenni a házba, kiürítették a szemeteseket, élelmet kerestek, és egyáltalán nem akartak elmenni, még akkor sem, amikor a szirénák megszólaltak (…).Ezért hívtuk a Szilos Vadászegyesületet, akikkel ilyen helyzetekre szerződésünk van, és az állatorvost, és újra megpróbáltuk elkergetni a medvéket, de azok egy másik utcában folytatták útjukat, és amikor a sípályához értek, egyszerűen nem akartak elmenni (…) Végül több mint kétórás akció után a bizottság úgy döntött, hogy kilőjük őket. A másik két medve az első lövés után sem távozott, így a vadásznak a másodikat, majd a harmadikat is le kellett lőnie” – mondta Bors Béla alpolgármester.

Elmondása szerint három fiatal, körülbelül hároméves medve volt.

„Három fiatal, körülbelül hároméves medvéről van szó, amelyek 3-4 héttel ezelőtt váltak el az anyjuktól. Sajnos úgy nevelte őket, hogy szemetesekből, az emberek udvaráról vagy házaiból szerzik be az élelmet (…) Az anyjuk koldusnak nevelte őket” – mondta Csíkszereda alpolgármestere.

Az alpolgármester szerint az utóbbi időben jelentősen megnőtt a medvék száma, és a lakosok naponta kapnak RO-Alert üzeneteket a jelenlétükről.

A Hargita megyei csendőrség közölte, hogy idén már több mint 100 hívás érkezett a 112-es segélyhívószámon keresztül a medvék eltávolítására az emberek által lakott területekről, ebből 13 csak az elmúlt héten.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy