Három vegetációtüzet oltottak el a Hargita megyei tűzoltók az utóbbi 24 órában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az időjárás felmelegedésével az avar vagy száraz növényzet égetésével járó nyílt tüzek által okozott tüzek száma általában növekszik. Így csupán a tegnapi nap folyamán, március 04-én a Hargita megyei katonai tűzoltóság 3 száraz növényzeti tűz oltásán fáradozott, amelyek mintegy 3,5 hektárnyi területet érintettek. A maroshévízi 2-es sz. beavatkozó őrség katonai tűzoltóinak a salamási önkéntes tűzoltóalakulattal együttműködve sikerült lokalizálni és eloltani ezeket a tüzeket, amelyek Gyergyóhodos, Kerekfenyő és Maroshévíz településeken keletkeztek, így megakadályozva a lángok átterjedését a környékre.

Szintén tegnap 17:30 körül a gyergyószentmiklósi katonai tűzoltóságot hívták beavatkozásra, hogy felszámolják a tüzet, amely egy gyergyószentmiklósi lakóházban, a Kossuth Lajos utcában tört ki. A beavatkozó erők kiérkezésekor égtek a nappaliban a bútorok, és fennállt a veszélye, hogy a tűz átterjed az egész házra. Az esemény következtében, amelynek valószínűsíthető oka a fűtésrendszerből éghető anyagokra (textíliákra) hulló tüzelőanyag volt, a szobában lévő bútorok, egy televízió, egy számítógép, a bejárati ajtó, valamint a konyhában lévő ablakok és bútorok megégtek, a kár értéke több mint 25.000 lej. A tűzoltóság gyors beavatkozását követően közel 300.000 lej értékű javakat sikerült megmenteni.

A Hargita Megyei „Olt” Rendkívüli Helyzetek Felügyelősége emlékeztet arra, hogy a tűzmegelőzési intézkedések betartásával elkerülhetők az ilyen események.

Így a fűtőeszközök okozta veszélyhelyzetek megelőzése érdekében javasoljuk a polgároknak, hogy tartsák be az alábbi tűzvédelmi szabályokat és intézkedéseket:

  • A kályhát csak zárt ajtóval használják;
  • Helyezzenek fémtálcát a kályha ajtaja elé;
  • Csak azt a tüzelőanyagot használja, amelyre a kályhát tervezték, és kerülje a kályha túlterhelését;
  • Ne helyezzen éghető anyagokat a kályha közelébe vagy a kályhára;
  • Oltsa el a kályhában a tüzet, mielőtt elhagyja a házat;
  • Soha ne aludjon el, mielőtt meggyőződött volna arról, hogy a tűz a kályhában kialudt;
  • Hibás, improvizált vagy felügyelet nélkül hagyott kályhák és egyéb fűtőberendezések használata tilos;
  • A fűtőeszközökből keletkező hamut rendszeresen, az erre a célra kialakított és elkészített helyen kell elhelyezni, és csak a tűz maradványainak teljes eloltása után.

Az elmúlt 24 órában a SMURD egységek 7 személynek nyújtottak elsősegélyt.

Ugyanakkor két RO-Alert figyelmeztetést küldtek a lakosságnak medve jelenléte miatt Küküllőkeményfalván.

A megye tűzoltói továbbra is készenlétben vannak a sürgősségi helyzetek operatív kezelésére és szakképzett egészségügyi segítséget nyújtani a bajba jutott személyeknek.

A vészhelyzetben tanúsítandó viselkedésről információk a https://fiipregatit.ro platformon és a DSU mobilalkalmazáson keresztül érhetők el, amely ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy