Hat bölcsőde épül Hargita megyében az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A fejlesztési minisztérium kiválasztotta azt a 60 bölcsődét is, amelyek az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében épülnek fel, amelyekre június 30-án írták ki a pályázatot, és amelyekre a helyi önkormányzatok 228 támogatási kérelmet nyújtottak be – jelentette be Cseke Attila miniszter.

Ezek csatlakoznak a többi 64 bölcsődéhez, amelyekre szeptember elején kötöttek szerződést és amelyek már részesültek európai támogatásban.

„Így, ahogy azt feltételeztük, közel 300 millió eurós támogatást biztosítunk európai forrásból 124 új, korszerű és környezetbarát óvoda felépítésére, amelyek 7450 férőhelyet biztosítanak az állami bölcsődékben” – közölte a fejlesztési miniszter.

Mind a 124 bölcsődét teljes egészében a fejlesztési tárca finanszírozza, és a finanszírozásba beletartozik a közművekhez való csatlakozás is, a kedvezményezett hatóságok anyagi hozzájárulása nem szükséges.

Az nZEB (near-Zero Energy Building-közel nulla energiaigényű épület) bölcsődék napelemekkel és fotovoltaikus panelekkel lesznek felszerelve, a szükséges energia és melegvíz megújuló forrásból történő biztosítása érdekében, az épület pedig nagyon jól hőszigetelt lesz, szigetelő nyílászárókkal. Az épületeket mélykúti hőszivattyúkkal is felszerelik, amelyek évszaktól függetlenül 10⁰ Celsius-fokos hőhatást biztosítanak. Ugyanakkor ezek a bölcsőde épületek csökkentik az üvegházhatás jelenségének hatását, az épületekben pedig intelligens, digitális rendszerekkel gazdálkodnak ezek az erőforrások, így a kiadások is alacsonyak lesznek.

Az új bölcsődék méretüktől függően 40-110 gyermek számára biztosítanak férőhelyet, játszószobákkal, hálószobákkal, rendezvényteremmel, saját konyhával és mosókonyhával, orvosi rendelővel, adminisztratív terekkel és tágas szabadtéri játszótérrel.

Az Országos Helyreállítási Terv keretében megépülő 60 bölcsődéből hat Hargita megyében épül: Korondon, Siménfalván, Csíkszentsimonban, Szentegyházán, Csíkszentgyörgyön és Parajdon, mindegyik projekt értéke 2.005.806,54 euró, áfa nélkül.

Az európai forrásból felépülő 60 bölcsőde listája a minisztérium honlapján tekinthető meg.

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy