Şase creşe vor fi construite în Harghita, prin PNRR

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ministerul Dezvoltării a selecționat și cele 60 de creșe care vor fi construite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care a fost lansat apelul de proiecte în data de 30 iunie, și pentru care autoritățile publice locale au depus 228 cereri de finanțare, a anunțat ministrul Cseke Attila.

Acestea li se alătură celorlalte 64 de creșe (proiecte mature) care au primit deja finanțare europeană, ca urmare a semnării contractelor la începutul lunii septembrie.

”Astfel, după cum ne-am asumat, asigurăm o finanțare de aproape 300 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru construcția a 124 de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul, care vor asigura 7.450 de locuri suplimentare în creșele de stat”, a precizat ministrul dezvoltării.

Toate cele 124 de creșe vor fi finanțate în integralitate de Ministerul Dezvoltării, iar finanțarea va include și racordarea la utilități, nemaifiind necesară nicio contribuție financiară din partea  autorităților beneficiare.

Creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. În același timp, aceste creșe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse, și, în acest fel, cheltuielile vor fi mici.

În funcție de mărimea lor, noile creșe vor asigura locuri pentru 40-110 copii și vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber.

Din totalul celor 60 de creșe care urmează să fie construite prin PNRR, șase se vor afla în județul Harghita (creșe mici), în localităţile Corund, Şimoneşti, Sânsimion, Vlăhiţa, Ciucsângeorgiu și Praid, fiecare având o valoare a proiectului de 2.005.806,54 euro, fără TVA.

Lista celor 60 de creșe care urmează să fie construite cu finanțare europeană poate fi consultată pe site-ul ministerului, AICI.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy