Hegyivadász centenárium- stafétaátadás Târgu Neamț

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Történelmi telítettségű hangulatban került sor vasárnap, október 30- án a târgu neamți hegyivadászok mauzóleumánál az I. Világháború hőseinek áldozatáról megemlékező katonai ceremóniára. Arra a 72 elesett hegyivadászra emlékeztek, akiknek nevei örökre a történelem aranykönyvébe maradnak beírva.

Târgu Neamț önkormányzatának és a „Virgil Bădulescu” 61-es hegyivadász dandár közreműködésével leleplezték a hegyivadász csapatok 100 éves fennállásának emlékére készült emléktáblát. Az esemény koszorúzással folytatódott, majd a staféta átadása következett a „Dragoș Vodă” 17- es hegyivadász zászlóaljnak. A harci zászló átvétele után a Pleș tetőről felhangzottak a hegyivadászok indulójának megható akkordjai. Az ünnepség katonai felvonulással és a hadi felszerelés felvonultatásával ért véget.

****

A târgu neamți hegyivadász mauzóleum a Pleșu csúcson 491 méter magasságban mesterségesen kialakított, könnyen észrevehető teraszon helyezkedik el.

Az emlékművet Theodor Burca építész alkotta, az I. Világháborúban elesett hősök emlékére és 1939- ben II. Károly király avatta fel. Az emlékmű a „Hősök kultusza” Társaság javaslatára készült, a bukaresti székhelyű „Hegyivadászok Kezdeményező Bizottságának” támogatásával, amelynek élén Virgil Bădulescu ezredes (akkor még őrnagy) az első hegyivadász zászlóalj és 28 hegyivadász tiszt kiképzője állt.

A 16 méter magas emlékmű jelképesen egy megfigyelő toronyban végződik. Oldalain három márványtábla található, egyik a 1917 július 27-re emlékeztet, amikor a hegyivadászok a frontra indultak; a második táblán a 72 elesett hegyivadász neve található; a harmadik az emlékmű leleplezése alkalmával írott szöveget tartalmazza. A talapzaton két bronz dombormű kapott helyet. Egyikük szárnyas nőalakot ábrázol, oldalán karddal, éppen leugróban egy hegy tetejéről, Romániát jelképezi. Bal kezében Románia címere a vállára támasztva, jobb kezében babérkoszorú. A második dombormű a harc hevében található katonákat ábrázol, harci sisakkal a fejükön és bajonettel a kezükben. A talapzat egy magasabb részén bronz sas található, amely nyugat felé készül elrepülni, abba az irányba amerre az első hegyivadász zászlóalj a frontra indult. Az emlékmű nyugati felszínén egy sírt formálva a mauzóleum kriptája jelenik meg fekete födémmel, fehér kereszttel rajta.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy