Marșul vânătorilor de munte – predare de ștafetă la Mausoleul vânătorilor de munte din Târgu Neamț

0

Articol disponibil în: Magyar Română

CENTENARUL VÂNĂTORILOR DE MUNTE
Marșul vânătorilor de munte – predare de ștafetă la Mausoleul vânătorilor de munte din Târgu Neamț

Într-o atmosferă încărcată de istorie, duminică 30 octombrie, la Monumentul Mausoleu al vânătorilor de munte din Târgu Neamț, s-a desfășurat ceremonia militară de comemorare a jertfei eroilor neamului din Primul Război Mondial, fiind astfel cinstită memoria celor 72 de vânători de munte căzuți pe câmpul de onoare și ale căror nume au rămas înscrise în cartea de aur a istoriei.
Prin contribuția Consiliului Local Târgu Neamț și Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, a fost dezvelită o placă aniversară dedicată Centenarului Vânătorilor de Munte – 100 de ani de la înființarea trupelor de vânători de munte din armata română.
Manifestarea a continuat cu depunerea coroanelor de flori, urmând predarea ștafetei Marșului vânătorilor de munte între militarii Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” și militarii subunităților de brigadă aparținând Marii Unități de vânători de munte. După preluarea Drapelului Național, de pe Culmea Pleșului au răsunat emoționantele versuri ale Marșului vânătorilor de munte. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului și tehnicii militare în centrul orașului Târgu Neamț.

*****
Mausoleul vânătorilor de munte din Târgu Neamț, este situat pe o terasă largă creată artificial pe Culmea Pleșului, la o altitudine de 491 m pentru a putea fi observat cu ușurință.
Monumentul realizat de arhitectul Theodor Burca a fost ridicat pentru a comemora jertfa eroilor neamului din Primul Război Mondial și a fost inaugurat în anul 1939 de Regele Carol al II-lea. Monumentul-mausoleu a fost construit la propunerea Societății „Cultul eroilor” cu sprijinul „Comitetului de inițiativă al vânătorilor de munte”, având sediul în București, în fruntea căruia a fost generalul Virgil Bădulescu (atunci maior), cel care a instruit și pregătit primul batalion de vânători de munte, împreună cu 28 de ofițeri din cadrul corpului de armată al vânătorilor de munte.
Lucrarea are înălțimea de 16 m, sugerând prin forma sa terminală un foișor de observator. Pe laturile monumentului sunt trei plăci de marmură: una amintește data de 27 iulie 1917, când vânătorii de munte pleacă pe linia frontului; o placă cuprinde numele celor 72 „vânători de munte căzuți pe câmpul de onoare”, iar pe a treia este înscris textul dedicat dezvelirii monumentului. Pe soclu mai sunt două basoreliefuri din bronz. Primul reprezintă o femeie înaripată îmbrăcată în haine de roman, cu o spadă la șold, în mișcare și care face un salt de pe un vârf de munte, simbolizând România. În mâna stângă ține stema României sprijinită pe umăr, iar în mâna dreaptă întinsă, are o coroniță de lauri. Al doilea basorelief prezintă militari români avântându-se în luptă, cu casca pe cap și baioneta la armă. Pe o treaptă superioară a soclului se află un vultur mare din bronz, ce-și ia zborul către vest, la fel ca ostașii primului batalion de vânători de munte porniți spre frontul de luptă. În partea de nord, apare la suprafață sub forma unui mormânt, cripta mausoleului cu lespedea neagră și cu o cruce albă pe ea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy