Henry baba és a Vöröskereszt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az utóbbi években több ezer gyerek vett részt A Hargita Megyei Vöröskereszt által szervezett,”A babám beteg”elnevezésű elsősegély tanfolyamon.Az akciót nagyra értékelték a gyerekeken kívül a szülők és tanítók is.

A Vöröskereszt szerepe megtanítani az óvodás és elemista gyerekeket hogyan reagáljanak egy adott helyzetben és rávezetni őket az egészséges táplálkozásra.

Az elsősegély tanfolyamot,melynek főszereplője a Henry nevű kedves ám csintalan baba, a Vöröskereszt 12 önkéntese tartotta az „apróságoknak” .

Zsigmond Éva a Hargitai Vöröskereszt igazgatónője elmondta az AGERPRES-nek,hogy a gyerekek először megismerkednek Henry babával aki csintalansága miatt sérüléseket szenved a kezén és lábán.Egy színes tábla segítségével bemutatásra kerülnek azok a konkrét helyzetek amelyekben Henry sérüléseit szerezte és megtanítják a gyerekeknek miként viselkedjenek hasonló helyzetekben.

Ebben a nagyon komoly játékban a csintalan baba leesik a bicikliről,megvágja magát a késsel,megszúrja egy méhecske,becsípi az ujját az ajtóhoz,szálka megy az ujjába,leesik a szánkóról és a csúszdáról,beüti a fejét,vérzik az orra,megégeti magát,elájul,fáról esik le.Ha a gyerekek hasonló helyzetekbe kerülnének arra tanítják őket,hogy azonnal kérjék egy felnőtt segítségét majd nyújtsanak elsősegélyt.

„Mint sok más programunk ez is szükségszerűségből született.Láttuk,hogy a kicsik nem tudják,hogyan kell kezet mosni,hogyan használják helyesen a fogkefét és nincs is honnan megtanulják mi a teendő különböző esetekben,ha sem a szülők sem az óvónők nem jártasak az elsősegély-nyújtásban.Gyakorlatilag ezeken a felkészítőkön nemcsak a gyerekek hanem az óvónők,tanítók és még a szülők is tanulnak,akiknek a gyerekek hazamenve elmesélik a tanultakat”mondta Zsigmond Éva.

Az iskolákban a Norvég Vöröskereszt által kiadott kis prospektussal folytatódik a felvilágosítás.Ezek a könyvecskék Henry viszontagságait és a segítségnyújtás módszereit tartalmazzák.

„Reméljük,hogy a most felkészített gyerekek közül néhányan majd a vöröskereszt önkéntesei lesznek és a felmerülő helyzetekben nem lepődnek meg,hanem tudják mit kell tenniük”mondta Zsigmond Éva.

A Hargitai Vöröskereszt eddig több tíz iskolát látogatott meg a megye területén és az akció 2016-ban is folytatódik.Az anyagi támogatást norvég gyerekek adományai biztosítják,amit a Norvég Vöröskereszt közvetít.

Forrás:agerpres.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy