Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Megvalósítás elé néznek a részvételi költségvetés ötletei

A csíkszeredai részvételi költségvetés projektjeinek helyzetét sajtótájékoztatón ismertették ma, december 12-én.

Az önkormányzat lakói először kezdeményezhették magánszemélyként kisebb projektek megvalósítását városukban.

A tavasszal elindított részvételi költségvetés 500.000 lejes keretet biztosított az ötletek megvalósításának finanszírozására. A bíráló bizottság hat projektet hirdetett nyertesnek, amelyek közül egyet már elfogadtak: a Stadion utcai calisthenics parkot. A kültéri fitneszgépek népszerűségét a járványhelyzet növelte: az edzőtermek és fitneszközpontok bezárása nagyszámú sportolót vonzott ezekre a helyszínekre. Az András Hunor-Jenő önkormányzati képviselő által is támogatott Bar Smashers közösségi kezdeményezés révén az említett parkot jobb körülmények között lehet hasznosítani: a teljes területből 50 négyzetmétert gumilappal borítottak, hogy csökkentsék a sérülésveszélyt. A projekt megvalósítása 10 000 lejbe került.

„A calisthenics park gumiszőnyegezése a városházi tevékenységünk egyik aspektusa: tükrözi, hogy ha egy sajátos sportot űző kisebb közösség összefog és a részvételi költségvetésből megversenyezteti az ötletét, akkor mi nyitott ajtóval várjuk” – fogalmazott Korodi Attila polgármester a Bors Béla alpolgármesterrel és András Hunor-Jenő képviselővel tartott mai sajtótájékoztatóján.

Újabb ötlet “terméke” készül: hamarosan a Fenyő utca 9A lépcsőháznál két spirál biciklitároló kerül felszerelésre. A rozsdamentes acél szerkezetek 5000 lej értékűek, és a városi kertészet munkatársai szerelik fel.

Két, a fentieknél nagyobb horderejű projekt összefügg. A központi park meglévő játszótere szomszédságában létrejön két kisebb közösségi tér. Az egyik egy főként ütőhangszerekből álló hangszerpark, amelynek varázsa, hogy a fogyatékkal élő és a nem fogyatékkal élő gyermekek együtt játszhatnak. A másikban egy hatalmas mászóelem, szülő–baba páros hinta és zenés pannó szórakoztatja majd a gyermekeket és a szülőket. Előbbinek 97 ezer lej, utóbbinak 80 ezer lej a költségvonzata. A játékelemeket heteken belül leszállítják, a felszerelésük tavaszra várható.

A kezdeményezőkkel folytatott megbeszéléseket követően megállapodtak abban, hogy a másik két projektötlet – játszótér kialakítása a Hóvirág utcában és kutyafuttató kialakítása azon a zöldterületen, ahol a Temesvári sugárút keresztezi a Szív utcát – jövőre valósul meg. Ez részben az engedélyezési folyamatnak köszönhető, de a szükséges játékelemekkel kapcsolatban is vannak kérdések.

„A jó tapasztalatokra építve a részvételi költségvetést jövőre is meghirdetjük, és bízunk benne, hogy további hasznos ötleteket valósíthatunk meg” – jegyezte meg Korodi Attila.

  • Csíkszereda Városháza sajtóirodájának tájékoztatója

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.