Idén 40 éves a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Fotó: Kis Szilárd

 

Idén 40 éves a Csíkszeredai Régizene Fesztivál.

„Arra készültünk, hogy ezt a kerek évfordulót rendkívüli programmal ünnepeljük meg. Természetesen az év elején másképp képzeltük ezt a rendkívüli eseményt, de mindent megteszünk, hogy emlékezetes módon ünnepeljük meg az eseményt „- mondja Balázs Csilla, a csíkszeredai Régizene Fesztivál sajtófelelőse.

2020 július 11-én kezdetét veszi városunkban egy kilenc napon át tartó eseménysorozat, amelynek programkínálatában szabadtéri kiállítás, különböző koncertek, zenés emléktúra, borkóstoló, koncertvideók és hangszerbemutatók szerepelnek. De kitekinthetünk Erdély távolabbi pontjaira, nosztalgiázhatunk a régi emlékek felelevenítésével, egy-egy archív felvétellel, meghallgathatjuk a korábbi fellépőket, valamint részesülhetünk a 40 év mesés történeteiben.

A járvány okozta bizonytalanság próbára tette a szervezőcsapatunkat. Kerestük a legjobb megoldást a folyton változó körülmények között. De most örömmel jelentjük be: a mostani helyzet lehetővé teszi a koncertek megszervezését is, így tíz eseményen találkozhat közönség és zenész. Ugyanakkor gondoltunk azokra is, akik nem tudnak ideutazni, őket az online térben várjuk, kapcsolódjanak be az eseményekbe. Azt reméljük, hogy így még több emberhez juthatunk el, és még több érdeklődőt vonzhatunk magunk köré, mint az eddigi években.

Ebben az évben még inkább a helyi művészek és értékek kerülnek előtérbe. Külföldi és távoli előadóik lélekben velük lesznek, és természetesen várjuk őket nagy szeretettel jövőre, 2021. július 10–18. között.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy idén célunk a zene és helyi épített örökség kapcsolatának megmutatása. Tervünk, hogy a zenei felvételek turisztikailag kiemelt, látványos épületekben készüljenek, felhívva a figyelmet környezetünk egyedi építészeti kultúrájára.

A csíkszeredai Régizene Fesztivál élt már meg nehezebb időket is, éppen ezért úgy gondoltuk, hogy ebben a különleges helyzetben még inkább szükséges, hogy a régizene szeretete, a régi hangszerek tisztelete és az ezeket körülvevő historikus világ újra összehozzon bennünket, mint ahogy azt már teszi 40 éve itt, Csíkszeredában.

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a programok között lesznek regisztrációhoz kötöttek is. Kérjük, ezt szem előtt tartva tervezzenek, és időben regisztráljanak az eseményekre.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy