In memoriam Gustav Klimt & Egon Schiele (Turcza László festészeti kiállítása)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • 2024. május 10., péntek, 18:00, Megyeháza Galéria, Csíkszereda

Turcza László (Hodgya, 1953-) a középiskoláig Medgyesen élt, ahol rajztanár édesapja vezette be a képzőművészet rejtelmeibe. A középiskolát Székelykeresztúron végezte, majd 1972-ben Csíkszeredába költözött. A Hargita megyei Arta Szövetkezetnél, majd 1990-től nyugdíjazásáig a Csíki Székely Múzeumban dolgozott. Nevét számos művészeti csoport és egyesület alapítói között találjuk. Számos egyéni és csoportos kiállításon kívül kompozíciókat készített a tusnádi katolikus templom és a kolozsvári jezsuita kolostor számára.

Az elmúlt fél évszázadban a csíkszeredai műkedvelők láthatták festményeit, amelyek gyakran szürrealista felfogásúak, erős színekkel, és amelyeken hol könnyedebb, hol komolyabb témákat dolgoz fel. És mégis az ő fantáziája, az ő ecsetje az, amely régi ablakkeretek és más, az idő által pusztulásra ítélt tárgyak rendkívüli feltámasztásához vezetett. A művész kivételes elemző és kontextualizáló képessége nemcsak életre keltette műveit, hanem új értelmet adott annak, ami volt, annak, amit megörökítettünk, és mégis annak, ami csak közöttünk maradhat. Turcza László művei eltérnek a hagyományos csíki és erdélyi realizmustól, és a poszt-avantgárdhoz sorolhatók. Tagadhatatlan közönségsikerük titka éppen abban rejlik, hogy a mindennapok mechanikus felszíne, a rohangálás, a sok, olykor görcsös feladat, a megélhetés fegyelmezett, kényszerű vagy nem kényszerű keresése alatt mindannyiunkban ott van a szabad emberi lény, aki szeretne ledobni magáról minden béklyót, aki szeretné a mindennapi valóságot felváltani az álmok és a képzelet varázslatos világával, ahol nincsenek merev szabályok és előírások, ahol bármi megtörténhet, ahol bármi bármihez kapcsolódhat, ahol nyugodt szívvel fogadhatjuk az élet sokszínűségét.

Turcza László Megyeháza Galériában rendezett új kiállításán az elmúlt két év munkáit mutatja be, bizonyára sok meglepetéssel és azokkal a jellegzetességekkel, amelyek mindig olyan egyedivé teszik alkotásait.

Megnyitó beszéf: Székedi Ferenc és Nicolae I. Bucur műkritikusok.

A kiállítás 2024. június 05-ig látogatható.

Szervezők: Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa Művészeti Galéria, Hargita Megye Tanácsa.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy