In memoriam Gustav Klimt & Egon Schiele (expoziție de pictură Turcza László)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Vineri, 10 mai 2024, ora 18:00, la Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita, Miercurea-Ciuc

László Turcza (Hoghia, 1953-) a fost crescut în Mediaș până la liceu, unde tatăl său, profesor de desen, l-a introdus în tainele artelor plastice. A terminat liceul la Cristuru Secuiesc și s-a mutat la Miercurea Ciuc în 1972. A lucrat la Cooperativa Arta Harghitei și, din 1990, la Muzeul Secuiesc al Ciucului, până la pensionare. Numele său poate fi găsit printre fondatorii mai multor grupuri și asociații de artiști. Pe lângă numeroasele expoziții personale și de grup, a creat compoziții pentru Biserica Catolică din Tușnad Sat și pentru Mănăstirea iezuiților din Cluj.
De-a lungul ultimei jumătăți de secol, iubitorii de artă din Miercurea Ciuc au putut vedea picturile sale, care sunt adesea de concepție suprarealistă, cu culori puternice, și în care abordează uneori teme mai ușoare, alteori mai grave. Și totuși, imaginația sa, pensula sa, este cea care a dus la extraordinara înviere a unor rame de ferestre vechi și a altor obiecte pe care timpul le-a condamnat la pieire. Capacitatea excepțională de analiză și contextualizare a artistului nu numai că a dat viață operelor sale, dar a și conferit un nou sens la ceea ce a fost, la ceea ce am consemnat și, totuși, la ceea ce nu poate rămâne decât printre noi. Lucrările lui Turcza László se îndepărtează de realismul tradițional din Ciuc și Transilvania și pot fi clasificate ca fiind post-avangardă. Secretul succesului lor incontestabil la public este tocmai faptul că sub suprafața mecanică a vieții de zi cu zi, a alergăturilor de colo-colo, a numeroaselor sarcini, uneori înghesuite, a disciplinei de a ne câștiga existența, forțate sau nu, există o ființă umană liberă în fiecare dintre noi, care ar vrea să se debaraseze de toate cătușele, care ar vrea să înlocuiască realitatea cotidiană cu lumea magică a viselor și a imaginației, unde nu există reguli și reglementări rigide, unde totul se poate întâmpla, unde orice poate fi legat de orice, unde putem accepta cu inima calmă diversitatea vieții.
În noua sa expoziție, la Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita, Turcza László își prezintă lucrările din ultimii doi ani, cu siguranță cu multe surprize și cu caracteristicile care fac ca lucrările sale să fie întotdeauna atât de individuale.

Cuvânt de vernisare: Székedi Ferenc și Nicolae I. Bucur, critici de artă
Expoziția poate fi vizitată până la 05 iunie 2024.

Organizatori: Centrul Cultural Județean Harghita, Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita, Consiliul Județean Harghita.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy