Irina Loghin népdalénekesnő ma ünnepli születésnapját

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A népdal királynőjének is nevezett Irina Loghin ma tölti 80. életévét. A közkedvelt népdalénekesnő 1939 február 19-én született Gura Vitioarei nevű Prahova megyei községben.

Már kis korától megmutatkozott a zene iránti szenvedélye, 1965-ben vette fel első vinyl albumát az Electrecord-nál, „Măi bădiță, de pe grui” címmel. Azután a Barbu Lautaru zenekarral dolgozott együtt és 1967-től kezdve Benone Sinulescu-bal kezdett énekelni, aki későbbi férjét, a birkozó Ion Cerneat is bemutatta neki.

Irina Loghin sorra volt a Ciocârlia, a Barbu Lăutaru és a Ciprian Porumbescu együttesek énekese, külföldön is hosszú ideig énekelt.

1980-ban úgy becsülték fel, hogy művészi tevékenysége háromszor több bevételt hoz Romániának, mint a Republica Gyár.

1998- ban Irina Loghin beszállt a politikába a Nagy Románia Párt tagjaként, 1999-ben egy évig Amerikában turnézott.

2000-2008 között Giurgiu megyei szenátor volt.

2005-ben elnyeri a „Románia legkedveltebb hangja” címet.

2010-ben Moldova Köztársaság elnöke a Nép Művésze tiszteletbeli címmel tünteti ki, 2012-ben kiadja az „O viață de cântec” c. önéletrajzi könyvet és CD-t.

2014 májusában Nicolae Timofti, Moldova Köztársaság elnöke Érdeméremmel tüntette ki, ezt követően évfordulós koncertet adott a Kisinyovi Nemzeti Palotában.

Forrás: rador.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy