Irina Loghin își serbează astăzi ziua de naștere

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Irina Loghin, supranumită regina muzicii populare, aniversează astăzi 80 de ani de viață. Îndrăgita interpretă s-a născut pe 19 februarie 1939, în Gura Vitioarei, din județul Prahova.

Încă din primii ani de viaţă, a fost pasionată de cântec, iar în anul 1965, înregistrează primul disc vinil la Electrecord, „Măi bădiță, de pe grui”. A lucrat apoi alături de orchestra Barbu Lăutaru şi, începând cu anul 1967, începe să lucreze alături de Benone Sinulescu, cel care avea să i-l prezinte pe Ion Cernea, fost campion la lupte greco-romane, care mai târziu avea să-i devină soţ şi alături de care are doi copii, pe Irinuca şi Ciprian.

Irina Loghin a fost, pe rând, solistă a ansamblului Ciocârlia, Barbu Lăutaru și Ciprian Porumbescu. Cu o bogată activitate concertistică și cu un număr mare de evidențieri discografice, Irina Loghin a cântat o lungă perioadă de timp și în străinătate.

În anul 1974, un sondaj al revistei Magazin o declara interpreta numărul 1 de muzică populară a ţării, iar în anul 1980 se estima că activitatea sa artistică aducea ţării venituri anuale de circa trei ori mai mari decât Uzinele Republica.

Irina Loghin avea să cocheteze şi cu lumea filmului, în anul 1978 fiind prezentă în producţia „Rătăcire”, regia Alexandru Tatos, în rolul „cântăreţei”, iar în 1983 în „Amurgul fântânilor”, regia Virgil Calotescu, film care nu a rulat, din cauza interdicțiilor vremii.

În 1998, Irina Loghin a intrat în politică, devenind membră a Partidului România Mare (PRM), iar în 1999, se află, timp de un an, în turneu în America.

În perioada 2000-2008 Irina Loghin a devenit senator, ales în judeţul Giurgiu.

La 29 noiembrie 2002, preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit Crucea Naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

În februarie 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

În anul 2005, în cadrul galei „Zece pentru România”, i se decernează titlul de Cea mai iubită voce a României.

În acelaşi an, primeşte Discul de Aur pentru vânzările albumului „Mama şi Fiul”, imprimat împreună cu Fuego, primeşte Premiul I în cadrul galei „Femeile de succes ale anului 2005” şi, un sondaj realizat de CURS, o declară „Cea mai iubită solistă de muzică populară”.

În anul 2010, prin decret al preşedintelui Republicii Moldova, i se decernează titlul onorific Artist al Poporului, iar în 2012, lansează CD-ul și cartea autobiografică „O viață de cântec”.

În mai 2014, Irina Loghin a fost decorată cu Ordinul de Onoare de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti şi tot atunci a susţinut un concert aniversar la Palatul Național din Chișinău.

Sursa: rador.ro

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy