Ismeretlen személyek levertek egy gólyafészket Csíkszentkirályon

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Büntetőfeljelentést tesz a Hargita Megyei Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségének (ANANP) vezetősége, miután Csíkszentkirályon levertek egy általuk épített gólyafészket a villanyoszlopról.

Az esetre a helyi lakosok hívták fel a közvélemény figyelmét, akik a Facebookon posztoltak fotókat a villanyoszlopról és a fészek nyomairól annak leverése után, de a területre visszatérő gólyapárról is, aki megkezdte az újjáépítést.

Fotó: Facebook/ Tanczos Vitos Zsofia

 

A Hargita Megyei Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségének (ANANP) igazgatója, Demeter László május 4-én, csütörtökön az AGERPRES-nek elmondta, hogy a gólyafészek fészkelési időszakban történő leverése bűncselekmény, ezért büntetőfeljelentést tesznek.

Elmondta azt is, hogy a gólyák főként villanyoszlopokra építik fészkeiket, esetenként házakhoz vagy épületek ablakaihoz nagyon közel helyezkedhetnek el, és kellemetlenséget jelenthetnek a lakók számára, de a fészkek leverése semmi esetre sem jelent megoldást.

Demeter László azt is hangsúlyozta, hogy az áramszolgáltató képviselőivel folytatott megbeszélések alapján a csíkszentkirályi fészket nem az ő tudtukkal verték le, és kérdőjelek merülnek fel, hogy kinek volt ehhez bátorsága és lehetősége, megbeszélések is zajlanak a helyiekkel azon a területen, ahol az eset történt.

Demeter László elmondása szerint a gólyapár most próbálja újjáépíteni a fészket, és nagy segítség lenne egy fészektartó elhelyezése is, de jelenleg sem az áramszolgáltató vállalat, sem a községháza nem rendelkezik ilyen eszközzel.

A csíkszentkirályi gólyafészek leverésének esetére az Accent GeoÖkológiai Szervezet biológusa hívta fel a hatóságok figyelmét, a biológust a felháborodott helyi lakosok értesítették.

Úgy véli, ebben az esetben az lenne a megoldás, ha egy másik helyről hoznának egy el nem foglalt fészektámaszt Csíkszentkirályra.

Ugyanakkor az ilyen helyzetek megelőzése mellett is szólt, és javasolta, hogy a gólyák fészkelő helyein a városházák vásároljanak fészektartókat, amelyeket szükség esetén sürgősen fel lehet szerelni.

Az elmúlt 20 évben a Hargita megyében fészkelő gólyák állománya megkétszereződött, elérte a 400 párat, ezek a madarak ideális táplálkozási élőhelyre találtak a megyében.

Demeter László rámutatott arra is, hogy a helyiek általában tisztelik és csodálják ezeket a madarakat, és a fészkek leverésének esetei elszigeteltek. Demeter azt is elmondta, hogy érthető a helyi lakosok felháborodása, az ilyen helyzetek nem elfogadhatók.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy