ANANP va face plângere penală cu privire la un cuib de berze doborât de persoane necunoscute, la Sâncrăieni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) din Harghita va face plângere penală după ce cuibul unor berze a fost doborât de pe stâlpul electric pe care îl construiseră, în localitatea Sâncrăieni.

Incidentul a fost adus în atenţia publică de localnici, care au postat pe Facebook fotografii cu stâlpul electric şi urmele cuibului, după doborâre, dar şi cu perechea de berze care s-a reîntors în zonă şi a reînceput reconstruirea acestuia.

Sursa foto: Facebook/ Tanczos Vitos Zsofia

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Harghita, Demeter László, a declarat joi, 4 mai, pentru AGERPRES ,că doborârea cuibului de barză în perioada de cuibărire reprezintă infracţiune, motiv pentru care se va face o plângere penală.

Doborârea cuibului de barză în perioada de cuibărire reprezintă infracţiune. (…) Am documentat cazul şi vom face sesizare penală”, a precizat Demeter László.

El a mai spus că berzele îşi construiesc cuiburile cu precădere pe stâlpii electrici, iar în unele cazuri aceştia sunt situaţi foarte aproape de case sau de geamurile imobilelor şi pot reprezenta o neplăcere pentru locatari, dar doborârea cuiburilor nu este, în niciun caz, o soluţie.

Demeter László a mai subliniat că, din discuţiile purtate cu reprezentanţii distribuitorului de energie electrică, cuibul de la Sâncrăieni nu a fost doborât cu ştiinţa lor şi se ridică semne de întrebare cine a avut curajul şi posibilitatea să facă acest lucru, discuţii fiind purtate şi cu localnicii din zona în care a avut loc incidentul.

„Electrica zice că în niciun caz nu fac acest lucru. Deci, cu ştiinţa celor de la Electrica cu siguranţă nu (s-a întâmplat – n.red). Şi atunci, mai departe, sunt semne de întrebare cine a avut curajul sau posibilitatea să manipuleze stâlpul cu liniile (electrice – n.red). În niciun caz nu este probabil ca să se fi suit acolo cineva nepriceput, că e pericol de moarte. Astfel de situaţii s-au mai întâmplat, ştiu, cunosc, a vrut să doboare (cuibul – n.red) cu furca şi a murit. (…) Plângerea penală se va face pentru situaţie, pentru care nu cunoaştem făptaşul, dar există suspiciunea că s-a făcut o infracţiune”, a mai spus şeful ANANP Harghita.

Potrivit acestuia, perechea de berze încearcă acum să reconstruiască cuibul şi ar fi de mare ajutor amplasarea unui suport de cuib, dar nici distribuitorul de energie şi nici Primăria nu dispun, momentan, de un astfel de sistem.

„În judeţul Harghita, având în vedere numărul mare al populaţiei de berze, deşi sunt amplasate multe suporturi de cuib, ar fi nevoie de aproximativ 200 de noi suporturi de cuib. Unele primării au achiziţionat astfel de suporturi, de exemplu Sânsimion, comuna cu cele mai multe cuiburi de berze din ţară, aproximativ 60 de cuiburi la nivel de comună. (…) La Sâncrăieni, pentru ajutorarea berzelor ar fi bine să fie montat un suport de cuib, din păcate, Electrica nu are, momentan, la dispoziţie şi nici Primăria, pentru că am vorbit şi cu primăria”, a mai spus Demeter.

Cazul doborârii cuibului de berze de la Sâncrăieni a fost adus în atenţia autorităţilor de biologul Imecs Istvan, de la Organizaţia GeoEcologică Accent, care a fost sunat de localnicii revoltaţi de situaţie.

Localnicii mi-au zis că pe 1 mai, spre seară, curentul a fost oprit şi au apărut persoane în jurul cuibului şi l-au dat jos cu nişte bâte, după care curentul a fost repus în funcţiune. Lumea a considerat că era ceva ilegal, pentru că aşa ceva nu se poate face şi, mai mult, cei care au copii şi au fost frustraţi că au urmărit evoluţia cuibului şi erau foarte supăraţi după. Pe 2 mai am primit telefonul şi l-am sunat imediat pe domnul Demeter, de la ANANP, care s-a şi dus acolo. (…) Ideea este că imediat s-a aflat că nu era din partea firmei Electrica, adică nu era ceva oficial, în baza unei solicitări. Ceea ce s-a întâmplat era ceva local, realizat între săteni sau între localnici, nu era nimic oficial şi nici nu se putea să fie pentru că, în conformitate cu OUG 57 din 2007, e ilegal să deranjezi sau să distrugi un cuib al unei specii protejate, mai ales în perioadă de cuibărit„, a declarat Imecs Istvan, pentru AGERPRES.

Biologul Imecs Istvan este un bun cunoscător al zonei pentru că, în trecut, Organizaţia GeoEcologică Accent a fost custode al sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos şi chiar a monitorizat cuiburile de berze din zonă.

El consideră că o soluţie în acest caz ar fi mutarea dintr-o altă zonă, la Sâncrăieni, a unui suport de cuib care nu este ocupat.

El a pledat şi pentru prevenirea unor astfel de situaţii şi a propus ca primăriile din zonele unde cuibăresc berzele să cumpere câteva suporturi de cuib care, la nevoie, pot fi montate de urgenţă.

Ideea şi soluţia ar fi ca după ce ieşim din perioada asta de cuibărit să găsim o soluţie, prin proiecte sau la nivel de judeţ, sunt soluţii şi se pot găsi, să cumpere fiecare primărie câte zece bucăţi şi să fie undeva într-un magazie şi atunci, dacă e nevoie de o intervenţie, angajatul local Eletrica ştie de unde să ia şi să monteze aceste sisteme. (…) Trebuie pus accent mai mare pe prevenţie şi să nu lăsăm localnicii să decidă (…) pentru că, prin astfel de acţiuni, nu numai specia în sine este deranjată, ci se creează un deranj şi între localnici, un stres, o tensiune care pur şi simplu ar trebui prevenită (…) Nu există o entitate care e responsabilă 100%, aici (…) trebuie să intervină şi Electrica, şi primăria, şi ANANP-ul, de exemplu, care este entitatea care se ocupă de specii protejate, indiferent dacă e în intravilan sau în extravilan. (…) Deci, sunt mai multe entităţi care ar trebui să conlucreze cumva să găsească soluţii”, a punctat biologul Imecs Istvan.

În ultimii 20 ani, populaţia de berze care cuibăreşte în Harghita s-a dublat, ajungând la 400 de perechi, aceste păsări găsind în judeţ habitate ideale pentru hrănire.

Avem date exacte, în jur de 400 de perechi cuibăresc în judeţ. Facem recensământul perechilor în fiecare an şi a crescut, în ultimii 20 de ani s-a dublat populaţia de berze în judeţul Harghita. (…) Vin aici pentru că există habitat favorabil. Fâneţele umede, care sunt în împrejurimile satelor, reprezintă habitate ideale de hrănire pentru berze”, a explicat directorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Harghita, Demeter László.

Acesta a mai arătat că, în general, localnicii respectă şi admiră aceste păsăiri, iar cazurile în care cuiburile sunt doborâte sunt izolate. Demeter a mai spus că, în ciuda faptului că se poate înţelege şi supărarea unui localnic, astfel de situaţii nu sunt acceptabile.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy