Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Hargita: Az utóbbi 48 óra küldetéseinek mérlege

 

Az elmúlt két napban 12 elsősegélynyújtási kérelmet regisztráltak, és 13 nehéz helyzetben lévő személynek nyújtottak egészségügyi segítséget a SMURD munkatársai.

Ugyanakkor 8 Ro-Alert figyelmeztetést küldtek medve jelenléte miatt Székelyudvarhely, maroshévíz, Tusnádfürdő és Csíkszentlélek lakóinak.

Küldetéseikkel egyidőben a Hargita megyei katonai tűzoltók a határmenti hatóságok és az ukrajnai menekültek támogatásában is részt vesznek.

Mivel a hétvégén számos kulturális, sport- és szórakoztató tevékenységre, rendezvényekre kerül sor, ahol nagyszámú résztvevőre számítanak, a Hargita megyei katonai tűzoltók a nagyszámú közönséget vonzó rendezvényeken betartandó megelőző intézkedésekkel jönnek a polgárok segítségére:

-ne gyújtson újságot, papírt, öngyújtót vagy más nyílt tűzforrást éghető anyagok közelében (épületek, székek, padok, sátrak, ruhák, stb.);

-tilos az erre a célra kialakított helyeken kívül dohányozni, illetve véletlenszerűen a cigarettát és a meggyújtott gyufát eldobni;

-tilos nyílt tüzet használni tűzveszélyes helyen, előrehaladott aszály sújtotta területen, valamint szeles időben;

-gyerekeket nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

-az autók parkolása úgy történik, hogy a bekötőutakat ne zárják el a tűzoltóautók előtt, illetve ne akadályozzák a külső tűzcsapokhoz való hozzáférést.

Javasoljuk minden résztvevőnek, hogy tartsa be a szervezők által elrendelt intézkedéseket, és jelezze a 112-es segélyhívószámon a veszélyhelyzetet.

A nyári szezonra jellemző szabadidős tevékenységek során bekövetkező nem kívánt események megelőzése érdekében a Hargita Megyei Oltul Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége felhívja az állampolgárok, családjuk és vagyonuk védelmét szolgáló intézkedésekre, egy nyugodt, nem kívánt eseményektől mentes hétvége érdekében.

Tehát, ha úgy döntött, hogy a nyaralását vagy vakációját otthonától távol tölti, mielőtt elhagyja otthonát, húzza ki a készülékeket, és zárja el a gáz- és vízcsapokat.

Ha autóval utazik:

– Az utazás megkezdése előtt ellenőrizze az üzemanyag- vagy kenőanyag-szivárgást;

– Ellenőrizze az autóhoz tartozó tűzoltó készülék szavatossági idejét;

– Ha vezetés közben égésszagot vagy füstöt észlel, haladéktalanul állítsa meg az autót az úttesten kívül, evakuálja az embereket és a csomagokat az autóból, és sürgősen értesítse az eseményt a 112-es telefonszámon;

Ha vonattal utazik:

– Ne szálljon fel a vonatra gyúlékony anyagokkal;

– Tartsa be a dohányzási tilalmat;

– Ha füstöt vagy égés szagot észlel, azonnal értesítse a vonat személyzetét. Végül húzza be a vészféket, és hagyja el a vasúti kocsit.

Amikor megérkezett a célba:

– A szállodában (villában, panzióban) való tartózkodáskor kérjen tájékoztatást a személyzettől, hogy miként viselkedjenek, és időben jelezzenek, tűz esetén, valamint a menekülési útvonalakon történő biztonságos mentés érdekében;

– Olvassa el az evakuálási tervet és a szálloda adminisztrációja által meghatározott utasításokat;

– Ne használjon rögtönzött elektromos berendezéseket. Ha e tekintetben hiányosságokat észlel, haladéktalanul értesítse a szálloda vezetőségét;

– Ne dohányozzon a szobában;

– Tűz esetén azonnal hagyja el a szálloda épületét. Soha ne menjen vissza olyan tárgyakért, amelyeket értékesnek tart. Az élete felbecsülhetetlen!

– Az épület felső szintjeiről történő evakuáláshoz mindig a menekülőlépcsőt használja. Ne használja a felvonót, mert az elakadhat;

– Ha a folyosó vagy a lépcső nem járható a füst miatt, maradjon a szobában, szigetelje le az ajtót nedves törülközővel / ágyneművel. Hívja telefonon a 112-es számot, hogy közölje az épületben elfoglalt helyzetét. Maradjon az ablaknál és kiáltson segítségért.

A megye katonai tűzoltói készenlétben állnak a vészhelyzetek megoldására és szakavatott elsősegélynyújtásra a bajbajutott személyek számára.

A vészhelyzetben történő viselkedéssel kapcsolatos információk a https://fiipregatit.ro platformon érhetők el.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.