ISU Hargita: A tegnapi nap (2023.04.04) mérlege

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Az elmúlt 24 órában a Hargita megyei tűzoltók összes beavatkozásának (17) több mint 75%-a a SMURD-személyzet által nyújtott egészségügyi ellátásból állt. Ezenkívül a Hargita megyei katonai tűzoltók 2 bevetést hajtottak végre a speciális tűzmegelőzési és oltási intézkedések érdekében, 2 közúti balesetet követően, az 578-as európai és a DN 15-ös országúton, Mesterháza (Maros megye) és Gyergyóholló körzetében.

Ezzel egy időben a tűzoltók 2 tűzeset felkutatásában és eloltásában vettek részt. Az egyik esetben Fitódon valószínűleg a koromtól meg nem tisztított kémény okozott tüzet, a másik esetben pedig Máréfalván áldozatot is követelt a tűz.

A hasonló, emberéletet követelő események megelőzése érdekében a Hargita Megyei Oltul Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége felhívja a lakosság figyelmét a dohányzás okozta tüzek elleni védekezés konkrét intézkedéseire:

  • Ne dohányozzon az ágyban, különösen, ha fáradt, ha altatót szed, vagy ha alkoholt fogyasztott. Fennáll a veszélye, hogy meggyújtott cigarettával elalszik, és tüzet okozhat.
  • Mindig használjon nehéz hamutartókat, amelyek nem borulnak fel könnyen, és nem éghető anyagokból készültek;
  • Csak a hamutartóban oltsa el a cigarettát. Javasoljuk, hogy egy kis vizet tegyen bele, hogy elősegítse a cigarettamaradékok gyors kioltását;
  • Ne ürítse a hamutartókat papírkosárba vagy más olyan helyre, ahol éghető anyagok vannak, mert meggyulladhatnak és tüzet okozhatnak;
  • Amikor eloltja a cigarettát, ügyeljen arra, hogy megfelelően oltsa el, mert az izzó cigarettacsikkek a szőnyegre, újságokra vagy bármilyen más éghető anyagra eshetnek, és olyan tüzet okozhatnak, amely az egész házat felemésztheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint továbbra is havazik, megyénk 2023.04.05-én 10:00 órától holnap, április 6-án 2:00 óráig SÁRGA KÓDOS időjárási figyelmeztetés alatt van, jelentős mennyiségű havazás, hótakaró képződése és a szél megélénkülése miatt.

Ilyen körülmények között az ISU Hargita azt javasolja a lakosságnak, hogy hóvihar vagy nagy havazás idején kerüljék az utazást, és ha az utazás feltétlenül szükséges, tájékozódjanak előre, hogy a kiválasztott útvonalon nincs-e lezárt út.

Egyúttal felhívjuk a járművezetők figyelmét arra, hogy ebben az időszakban fokozott óvatossággal vezessenek, és járműveiket megfelelően szereljék fel a téli körülményekhez.

Ugyancsak a tegnap két Ro-Alert figyelmeztetést küldtek medve jelenléte miatt Salamáson.

A vészhelyzetben tanúsítandó viselkedésről információk a https://fiipregatit.ro platformon találhatók.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy