ISU Harghita: Bilanțul zilei de ieri (04.04.2023)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

O pondere de peste 75% din totalul intervențiilor (17) salvatorilor harghiteni, din ultimele 24 de ore, a constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD. De asemenea, pompierii militari harghiteni au gestionat 2 misiuni de asigurare a măsurilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii a 2 accidente rutiere, pe DE 578 și DN 15, pe raza localităților Meștera (județul Mureș) și Corbu.

Totodată, pompierii salvatori au acționat pentru localizarea și stingerea a 2 incendii, un incendiu a cărui cauză probabilă a fost  coșul de fum necurățat de funingine al unei case din localitatea Fitod, comuna Leliceni și un incendiu soldat cu o persoană decedată, în comuna Satu Mare.

Astfel, ieri dimineață, în jurul orei 09:00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, alături de pompierii civili din cadrul SVSU Satu Mare, au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Satu Mare. Ajunși la fața locului, pompierii militari au pătruns în casa inundată cu fum, acționând simultan pentru căutarea și salvarea eventualelor victime, respectiv pentru stingerea incendiului ce se manifesta într-una din încăperile locuinței pe o suprafață de cca. 25 mp, unde, din nefericire, au găsit o persoană de sex feminin, în vârstă de aproximativ 80 de ani, decedată.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în aproximativ o oră, împiedicând propagarea la celelalte camere. Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de fumat. Pagubele materiale înregistrate au constat în 2 geamuri și 2 uși din lemn, aparatură electrocasnică și materiale textile.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita reaminteşte cetăţenilor măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor generate de fumat:

  • Nu fumaţi în pat, mai ales când sunteţi obosiţi, când luaţi somnifere sau când aţi consumat alcool. Există riscul să adormiţi cu ţigara aprinsă şi să provocaţi un incendiu.
  • Utilizaţi întotdeauna scrumiere grele, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionate din materiale incombustibile;
  • Stingeţi ţigara numai în scrumieră. Se recomandă să puneţi puţină apă în aceasta pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;
  • Nu goliţi scrumierele în coşurile de hârtie sau în alte locuri în care există materiale combustibile, deoarece acestea se pot aprinde şi provoca un incendiu;
  • Atunci când stingeţi ţigara, asiguraţi-vă că aţi stins-o cu adevărat, pentru că mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor, ziare sau pe orice alt material combustibil, generând un incendiu care poate mistui întreaga locuinţă.

Conform informării transmise de Administrația Națională de Meteorologie, va continua să ningă, iar județul nostru se va afla sub atenționare meteorologică COD GALBEN, începând de astăzi, 05.04.2023,  ora 10:00 și până mâine, 06 aprilie, ora 14:00, fenomenele vizate find: cantități însemnate de precipitații sub formă de ninsoare și strat de zăpadă, intensificări ale vântului.

În aceste condiții, ISU Harghita recomandă cetățenilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol sau ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

Totodată, retierăm recomandarea către conducătorii auto de a circula cu prudență în acestă perioadă și cu echiparea temeinică a autovehiculelor pentru condiții de iarnă.

De asemenea, în perioada de referință, au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în localitatea Sărmaș (2).

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAŢII PUBLICE 
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy