ISU Hargita- hírlevél (2024. május 27.)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Nagy növénytűz volt tegnap, 20 hektáron keletkezett kár, a tűzoltók több mint 12 órán át küzdöttek a lángokkal

Május 27-én, hétfőn 15 óra körül riasztották a maroshévízi katonai tűzoltókat, hogy a Maroshévíz közeli Mocear-hegy területén száraz vegetációtűz ütött ki. A lángok elleni több mint 12 órás küzdelem után a katonai tűzoltóknak, a maroshévízi önkéntes tűzoltóknak és a maroshévízi erdészet erdészeinek támogatásával sikerült felszámolniuk a tüzet, amely mintegy 20 hektárnyi száraz növényzetet, bozótot és aljnövényzetet, valamint természetes regenerációból származó tűlevelű csemetéket érintett. A beavatkozást nehezítette, hogy tűzoltóautókkal nem lehetett megközelíteni a tűzgócot, mivel a terület nehezen megközelíthető volt, és a tűzoltóknak elsődleges felszereléssel (lapátokkal, tűzoltótömlőkkel), egyenetlen talajon és éjszaka kellett tevékenykedniük. Szerencsére sikerült megakadályozni, hogy a tűz átterjedjen a közeli erdőre.

Az avar és növényi törmelék égetése tilos!

A polgárok kötelesek betartani a száraz növényzet égetését tiltó környezetvédelmi szabályokat. A mezőgazdasági földterületeken a száraz növényzet elégetésével történő be nem tartás az APIA-tól kapott támogatások összegének csökkentését vonhatja maga után.

Az avar, tőzeg, erdei hulladék, nád, bokrok vagy lágyszárú növényzet égetését tiltó jogszabályi rendelkezések be nem tartása szabálysértésnek minősül, és magánszemélyek esetében 7.500 lej és 15.000 lej közötti, jogi személyek esetében pedig 50.000 lej és 100.000 lej közötti pénzbírsággal büntetendő.

Külön büntetési rendszert állapítanak meg az avar, nád, bokrok és lágyszárú növényzet égetésére a védett területeken és az ökológiai helyreállítás alá tartozó földterületeken, amely bűncselekménynek minősül, és 3 hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő, ha az emberi, állati vagy növényi életet vagy egészséget veszélyeztethette.

Meg kell jegyezni, hogy az ilyen tüzek következtében előfordult, hogy a tűz a szél hatására terjedt tovább. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezek az ellenőrizetlen tüzek közúti baleseteket okozhatnak, amelyek szintén életek elvesztésével járhatnak, mivel a közutakon a nagy mennyiségű, az utat elborító füst miatt csökkennek a látási viszonyok.

Tegnap a SMURD munkatársai 10 sürgősségi egészségügyi segítségkérésre is azonnal reagáltak.

Tegnap este a Hargita megyei tűzoltók a Csíkszereda és a Dinamo Bukarest közötti labdarúgó-mérkőzésen, a Szuperliga élvonalába való feljutás/bennmaradásért vívott párharcban is speciális tűzmegelőzési és oltási intézkedéseket biztosított.

Az elmúlt 24 órában 3 RO-Alert figyelmeztetést küldtek medve jelenléte miatt a lakosságnak Parajdon és Tusnád faluban.

Látogasson el a www.fiipregatit.ro weboldalra, és töltse le az ingyenes DSU mobilalkalmazást az AppStore-ból vagy a Google Play-ről, hogy többet tudjon meg arról, mit kell tenni vészhelyzet előtt, alatt és után.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy