Július 14-16., megterhelő időszak a Hargita megyei tűzoltók számára

0

Articol disponibil în: Magyar Română

2023 07.14-16. között a Hargita megyei katonai tűzoltók naponta szolgálatban voltak, hogy biztosítsák a polgárok védelmét és biztonságát.

Az elmúlt három napban 27 vészhelyzetet regisztráltak. A SMURD személyzete 22 embernek nyújtott szakképzett elsősegélyt.

Ezzel egy időben a tűzoltók 2 tüzet, köztük egy növényzeti tüzet lokalizáltak és oltottak el, az érintett terület nagysága kb. 10 négyzetméter, valamint 3 másik beavatkozást hajtottak végre a közösségek támogatására: egy fel nem robbant lőszer eltakarítása, egy beavatkozás egy ház ajtajának felszabadítására Csíkszeredában, valamint egy bevetés terület biztosítására/felügyeletére Mesterháza településen, miután egy közvilágítási oszlopon tűz ütött ki.

Július 15-én, szombaton este a Hargita megyei „Olt” Sürgősségi Esetek Felügyelőségének pirotechnikai személyzetét Homoródkeményfalvára hívták beavatkozásra, miután lőszert találtak. A helyszínre érkező szakemberek a tárgyat egy védelmi célú kézigránátként azonosították, amely valószínűleg a második világháborúból származik. Egy ház padlásán találták meg javítási munkálatokat követően. A lőszert összegyűjtötték, elszállították és biztonságosan tárolják.

Vasárnap, 2023.07.16-án, 17:30 körül, a 112-es egységes rendszeren keresztül érkezett hívást követően a csíkszeredai tűzoltók és a szépvízi önkéntes tűzoltók beavatkoztak egy kigyulladt ATV-nél. A tűzoltók kiérkezésekor a lángok hevesen csaptak fel, mind az egész járműre, mind a közeli növényzetre. A katonai és polgári tűzoltók operatív módon (kb. 30 perc alatt) lokalizálták és oltották el a tüzet, a talált határokon belül, sikeresen megakadályozva annak továbbterjedését.

Az esemény következtében, amelyet valószínűleg rövidzárlat okozott, az ATV teljesen leégett, a száraz növényzet kb. 5 négyzetméteren és 3 közeli fa.

A magas hőmérsékletű időszakokban a tüzek megelőzése érdekében a Hargita Megyei Katonai Tűzoltóság a következőket ajánlja:

  • Ne dobja el a cigarettacsikkeket és a meggyújtott gyufát!
  • Ezek a száraz területeken tüzet okozhatnak, és veszélyeztethetik az életet és az anyagi javakat.
  • Kerülje a nyílt tűz használatát az előrehaladott szárazság által érintett területeken
  • NE végezzen olyan munkát, amely tüzek kialakulását elősegítő körülményeket teremt.
  • A gyúlékony gőzöket vagy cseppfolyósított gázokat tartalmazó tartályokat és egyéb nyomás alatt levő csomagolóeszközöket árnyékban és jól szellőző helyiségekben tárolja.
  • Tájékozódjon, és tartsa be a hatóságok tűzvédelmi intézkedéseit.
  • A lehető leghamarabb jelentse az Ön által észlelt tüzet a 112-es egységes segélyhívó számon 📞.
  • Tűz esetén NE járkáljon a keletkező füstfelhőben.
  • A füst mérgező lehet és csökkentheti a látási viszonyokat, ami veszélyezteti Önt. Próbáljon meg nyugodt maradni, és biztonságosan elhagyni a területet.

Ugyanakkor a RO-ALERT rendszeren keresztül 10 üzenetet küldtek a lakosságnak vadállatok (medvék) jelenlétére való figyelmeztetés céljából Székelyudvarhely (4) és Csíkszereda (2), valamint Gyergyóújfalu (2) és Kányád (2) településeken.

Az operatív csapatok továbbra is szolgálatban vannak, hogy hatékonyan kezeljék a vészhelyzeteket és speciális elsősegélyt nyújtsanak a rászorulóknak.

Ne feledjék! A vészhelyzetben tanúsítandó viselkedésről információk a https://fiipregatit.ro platformon találhatók.

Információs és Közkapcsolati Osztály

             

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy