Kászonaltízen tartotta ülését Hargita Megye Tanácsa

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Március 22-én került sor Kászonaltízen Hargita megye Tanácsának soros ülésére. Kászonaltíz öt településből álló község: Kászonaltíz, Kászonfeltíz, Impér, Jakabfalva és Újkászon alkotják. Becze István megyei tanácsos elmondása szerint nehéz feladat egyenlő szinten tartani a beruházásokat az öt településen. Minden egyes beruházás célja a lakosok helybenmaradásához szükséges feltételek megteremtése. A megyei tanács segítségével sikerült több beruházást megvalósítani, mint például a 122-es és a 127-es közút, valamint a jakabfalvi kultúrház felújítása. Munkálatok folynak az újkászoni kultúrháznál és a falut átszelő különböző útszakaszokon is. András Zoltán polgármester megköszönte a megyei tanácsnak az idők folyamán nyújtott segítségét és üdvözölte a jelenlevőket.

Az ülést Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök nyitotta meg, szavazásra bocsátva a napirendet. A határozattervezetek között szerepelt bizonyos befejezéshez közeledő nemzetközi projektek költségvetése, amelyekben partnerként szerepel a megyei tanács is. Sorra került a különböző, ifjúság, sport, turisztika, szociális, kulturális, tűzoltó egyesületek támogatására benyújtott pályázatok módosult leadási határidejének megszavazása.

Mint ismeretes a székelyudvarhelyi Bányai János szakközépiskola egy CNC marógépet vásárolt ezzel biztosítva egy szakosztály képzését. Hogy ez megvalósulhasson, Oroszhegy község lemondott a neki szánt pénzalapokról, de a 22-ei tanácsülésen a megyei tanács kiutalt 70.000 lejt ennek a községnek a közutak feljavítására.

Tekintettel a kifli-tej program körüli botrányra, a szétosztott termékek nem megfelelő minőségére, Borboly Csaba a megyei tanácsosok véleményét kérte a beszállító cégekkel kötött szerződések felbontását illetően. A szerződés felbontásához két panaszlevél szükséges ugyanattól az iskolától és a termékek szétosztásának megszűnését jelentené. Sajnos a kialakult helyzet a hátrányos helyzetű gyerekeket érintené a legrosszabbul ezért a tanácselnök kaláka szervezését javasolta átmeneti megoldásként, de bármilyen más megoldás jól jön.

A megyei tanács alelnöke, Barti Tihamér a csíkszeredai kórháznál folyó munkálatok kivitelezése körül kialakult helyzetről beszélt. A kivitelező a szerződés felbontását szeretné és tekintettel arra, hogy az együttműködés ezzel a céggel nehézkessé vált és többször is a kórház intenzív osztályán végzendő munkálatok határidejének módosításához vezetett, javaslat hangzott el a szerződés felbontására. Folyó év végéig egy olyan műtős blokk megvalósítását szeretnék elérni, amely kiszolgálná a megye betegeit, így azok nem kellene az ország más kórházainak a szolgáltatásaihoz folyamodjanak. Ugyanakkor a megyei kórházon belül létrehozandó laboratóriumról is szó esett. Borboly Csaba megyeelnök a fentiekhez hozzáfűzte: „Azt szeretnénk minél rövidebb időn belül elérni, hogy a megye és környéke egy korszerű kórház szolgáltatásait vehesse igénybe és ne legyen rákényszerülve más kórházakig utazni. A mi egyészségünknél és gyermekeink egyészségénél semmi sem fontosabb, ezért van szükség egy jól felszerelt és működőképes kórházra”.

Kászonaltíz, 2016 március 22.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy