Kevesebb mint négy óra leforgása alatt három vegetációtűz keletkezett Hargita megyében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Tegnap, március 5-én a maroshévízi 2-es számú beavatkozó őrség és a csíkszeredai tűzoltók csapatai három, Galócás, Maroshévíz és Csíkszereda településeken száraznövényzeti tüzet oltottak el, amelyek összesen több mint 40 hektárnyi területen okoztak kárt.

E tüzek valószínűsíthető oka az volt, hogy a tűzvédelmi szabályokat figyelmen kívül hagyva nyílt területen nyílt tüzet gyújtottak, hogy hulladék vagy száraz növényzet elégetésével tisztítsák a területet.

Az avar és növényi törmelék égetése tilos!

A polgárok kötelesek betartani a száraz növényzet elégetését tiltó környezetvédelmi szabályokat. A mezőgazdasági földterületeken a száraz növényzet elégetésével kapcsolatos szabályok be nem tartása az APIA által nyújtott támogatások összegének csökkentéséhez vezethet. Az avar, tőzeg, erdei hulladék, nád, bokrok vagy lágyszárú növényzet égetését tiltó jogszabályi rendelkezések be nem tartása szabálysértésnek minősül, és természetes személyek esetében 7 500 és 15 000 lej közötti, jogi személyek esetében pedig 50 000 és 100 000 lej közötti pénzbírsággal büntetendő.

Külön büntetési rendszert állapítanak meg az avar, nád, bokrok és lágyszárú növényzet égetésére a védett területeken és az ökológiai helyreállítás alatt álló földterületeken, amely bűncselekménynek minősül, és 3 hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő, ha az emberi, állati vagy növényi életet vagy egészséget veszélyeztethette.

Meg kell jegyezni, hogy az ilyen tüzek következtében előfordult, hogy a tűz a szél hatására terjedt tovább.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezek az ellenőrizetlen tüzek közúti baleseteket okozhatnak, amelyek szintén életeket követelhetnek, mivel a közutak nagy mennyiségű füsttel való borítása miatt csökken a láthatóság a közutakon.

Szintén tegnap a Hargita megyei katonai tűzoltóság beavatkozott a Kászonaltízen egy háztartási melléképületben keletkezett tűz oltásánál.

A tűzoltási küldetésekkel egyidőben a SMURD egységek 9 személynek nyújtottak egészségügyi elsősegélyt.

A megye tűzoltói továbbra is készenlétben vannak a sürgősségi helyzetek operatív kezelésére és szakképzett egészségügyi segítséget nyújtani a bajba jutott személyeknek.

A vészhelyzetben tanúsítandó viselkedésről információk a https://fiipregatit.ro platformon és a DSU mobilalkalmazáson keresztül érhetők el, amely ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy