Kiskorúak NEM vásárolhatnak többé energiaitalokat (törvénytervezet)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A szenátus hétfőn elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja az energiaitalok kiskorúaknak való árusítását. Ebben az ügyben a Képviselőház a döntéshozó fórum.

A szenátus plenáris ülése hétfőn fogadta el azt a törvénytervezetet, amelynek célja az energiaitalok lakossági fogyasztásának megelőzését és leküzdését célzó intézkedések megalkotása az energiaitalok vagy származékaik kiskorúak számára történő értékesítésének megtiltásával, valamint a fogyasztók tájékoztatását és oktatását célzó tevékenységekkel, az ilyen típusú italok fogyasztásának egészségre gyakorolt ​​káros hatásaival kapcsolatban.

A szakbizottság több módosítást is elfogadott ezzel kapcsolatban.

„Energiaitalok és származékaik értékesítése és reklámozása, beleértve az online környezetet is, egészségügyi intézményekben és a felsőoktatás előtti oktatási egységek helyiségeiben, ideértve a telephelyükön található automatákon keresztül, valamint az oktatási egységek felé vezető utakon (1000 méteres körzetben). Tilos az ilyen jellegű termékek értékesítése, amelyekben az említett összetevők túllépik a hatályos jogszabályok által megengedett maximális határértéket. Az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság, valamint az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság szakosított struktúrákon keresztül hatósági ellenőrzési programokat dolgoz ki és hajt végre az energiaitalok és származékaik előállítására, forgalmazására és/vagy importjára vonatkozóan, az illetékességi rendelettel összhangban”, a PSD, a PNL és az RMDSZ által kezdeményezett egyes jogi és egészségügyi bizottságok által elfogadott javaslatok szerint.

E rendelkezések be nem tartása esetén a gazdasági szereplőket 25.000 és 50.000 lej közötti pénzbírsággal sújtják, a szabálysértések felderítése és a szankciók alkalmazása az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Egészségügyi Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Minisztérium megbízott munkatársainak feladata. Hatóság és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a törvényi hatáskörök szerint.

A törvénytervezet kezdeményezői, az USR által támogatott PNL szenátorok által idézett Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) szerint az energiaital-fogyasztás jelensége megnőtt, különösen a gyermekek és serdülők körében.

Az INSP ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az energiaitalok alkohollal kombinált fogyasztása különösen veszélyes, mert a serkentő hatás semlegesíti a szervezet reakcióit nagy mennyiségű alkohollal szemben, és így közbelép az ittas állapot alábecsülése.

A lakossági energiaital-fogyasztás megelőzését és hatásainak leküzdését célzó jogszabály-javaslatot a Képviselőházhoz, mint döntéshozó testülethez küldik megvitatásra és plenáris szavazásra.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy