Konkrét intézkedések az ifjúságpolitika területén

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A képzett munkaerő elvándorlását kell megakadályoznia a Keleti Partnerségnek

Konkrét intézkedések az ifjúságpolitika területén

A Kelet- európai országokban a legnagyobb probléma az úgynevezett agyelszívás, hogy a jól képzett fiatal munkaerő elvándorol és külföldön vállal munkát a magasabb bérezések reményében. Ezt a folyamatot kell mérsékelni, és ennek érdekében fellépni Európa és az egyes országos szintjén is, intézményes keretek között. Ez kell legyen a Keleti Partnerség egy fő célkitűzése, hiszen erről már döntöttek a Régiók Bizottságában is, javasolta Borboly Csaba június 7-én Brüsszelben. A fiatalok érdekében szólalt fel Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának (RB) tagja a Keleti Partnerség találkozóján. A partnerek az ifjúságpolitika terén a készségek és képességek piacképesítésére törekednek.

Borboly Csaba folyamatosan szót emel a fiatalok, a szakképzés, a munkapiaci lehetőségek szélesítése érdekében hazai és európai platformokon, a mai hozzászólása is a következetes munka eredménye. A Régiók Bizottsága februárban fogadta el Borboly Csaba javaslatait az ifjúságpolitika terén, amikor Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai biztos megígérte, hogy konkrét lépéseket tesznek erre nézve, hisz fontos az oktatásba befektetni.

A június 7-i konferencia azért nagyon fontos, mert a februárban elfogadott jelentés konkrét hozadéka, hogy elfogadták azt az oktatási programot, amely a szakképzés és a készségek fejlesztése révén olyan szakemberek képzését célozza meg, akiket képes befogadni a munkaerőpiac. A program célja, hogy úgy a szakképzés, mint a felsőfokú oktatás versenyképes szakembereket képezzen.

A találkozón Borboly Csaba a Régiók Bizottsága képviseletében bemutatta a Hargita megyei jó példákat, az oktatás és munkaerőpiac összehangolását célzó kezdeményezéseket a kormányok képviselői és a csatlakozni kívánó keletieknek, illetve az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága képviselőinek. A Régiók Bizottsága Hargita Megye Tanácsának elnökét nevesítette, hogy az Európai Parlament, az UNESCO mellett hozzászóljon az ifjúságpolitikai és oktatási témához, és fenntartsa azt az álláspontot, miszerint nagyobb hatáskört kell, hogy kapjanak a megyei, illetve a helyi tanácsok ahhoz, hogy helyben kezelni tudják a felmerülő problémákat. Ennek hiányában nagyobb a veszélye annak, hogy a fiatalok elszakadnak vagy elvándorolnak. Mint mondta, fontos a tudásátadás, a partnerek jó példáinak megismerése, a tanterv, a digitális és az on-line anyagok, az informális oktatási rendszerek nemzetközi fejlesztése a versenyképesség növelése érdekében. A helyi és regionális önkormányzatok számára megfelelő, közvetlenül elérhető pénzügyi forrásokat kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik a migráns háttérrel rendelkező fiatalok integrációját.

„Továbbra is dolgozunk a fiatalokért. Ha otthon, Bukarestben nem találunk partnereket, Brüsszelben teszünk azért, hogy tudjunk jó irányba változtatni a rendszeren”- nyilatkozta Borboly Csaba.

A megyeelnök Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebb információt a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon találnak.

Csíkszereda, 2016 június 7.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy