Napi buszjárat indítására keresnek megoldást

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Szállítóvállalat kerestetik két útvonalra
Napi buszjárat indítására keresnek megoldást

A Székelykeresztúr–Székelyszenterzsébet–Nagysolymos, illetve Csíkszentdomokos–Balánbánya útvonalra keresnek személyszállítással foglalkozó társaságot. Ennek érdekében a települések lakóinak összefogására lesz szükség, mert szükséges a szállítás biztosítása ahhoz, hogy a kis falvak elnéptelenedését megállítsák, és e települések vonzók legyenek a fiatalok számára is. Borboly Csaba megyeelnök az érintettektől azt kérte, hogy a közösség érdekében mondjanak le a saját autóval való közlekedésről és a személyszállító buszokat vegyék inkább igénybe.
Hargita Megye Tanácsa a Kisfalu keretprogramján keresztül igyekszik a kis falvakban biztosítani a villany, a víz, valamint az internet-hozzáférést, hogy az ifjúság számára is vonzó környezetet alakítsanak ki. A fent említett települések között pedig a személyszállítást is biztosítani kívánja. Az ingázók számára költséghatékonyabb és kényelmesebb lehet a tömegközlekedés. A gyermekek és idősek érdekét szolgálja az, ha minél többen bérletet váltanak, hiszen főként ezeknek a korcsoportoknak lehet veszélyes az alkalmi fuvarozás.
Az elmúlt napokban a sajtó feltárta, hogy Csík térségében többen kereseti lehetőségként saját autóval szállítják az éppen buszra váró utasokat, ezzel ellehetetlenítve azokat a társaságokat, amelyek menetrend szerinti járatokat működtetnek. Felcsíkon akkor lehet több járat, ha az ott élők felelősen kezelik a helyzetet, és nem gazdagítják a feketézőket. Hosszú távú következményei lehetnek a jelenségnek, ha az utasok a buszjáratok helyett az alkalmi fuvarozókat részesítik előnyben, mert a busztársaságok bevételtől esnek el, így nem tudják a járműparkot újítani, majd a későbbiekben akár a járatok is megszűnhetnek.
Borboly Csaba arra kérte a lakosságot, hogy ne részesítse előnyben az adót nem fizető fuvarozókat, mert a járatok megszűnése esetén a gyermekek nem jutnak el az iskolába. Ugyanakkor a nem hivatalos fuvarozókkal utazni veszélyes és kellemetlen következményekkel járhat.
Hargita Megye Tanácsa ezúton kéréssel fordult a fogyasztóvédelemhez és a rendőrséghez, hogy vizsgálják felül a jelenséget.

Csíkszereda, 2016. június 10.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy