Koronavírus – Erdélyi magyar kutatók által kifejlesztett gyorsteszt a román piacon

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Illusztráció/ Ro Health Review

A sepsiszentgyörgyi Proel Biotech piacra dobta a SARS-CoV-2 vírusfertőzés esetén előforduló IgG antitestek kimutatására szolgáló készletet, amelyet kórházaknak és diagnosztikai központoknak szánnak – áll a társaság MTI magyar hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

A teszt a szerológiai ELISA módszeren alapul, amelyet széles körben ismernek, és széles körben alkalmaznak a diagnosztikai és kutató laboratóriumokban. A most piacra dobott termék az első Romániában kifejlesztett teszt, amely kevesebb, mint két órán belül képes mérni a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött betegek immunválaszát. A hatóságok engedélyének megszerzéséhez szükséges validáláshoz szükséges kísérletek során a tesztek nem adtak sem hamis pozitív, sem hamis negatív eredményt.

A termék megkapta a szükséges engedélyeket a Romániai Gyógyszerészeti és Orvosi Eszközök Országos Ügynökségétől, már megrendelhető a gyártótól, és a következő hetekben eljut a forgalmazókhoz.

„A termék fejlesztésének ötlete akkor merült fel bennünk, amikor kollégáimmal együtt a járványos helyzet miatt szembesültünk azzal a ténnyel, hogy elég nehézkessé vált külföldről beszerezni kutatási projektjeink alapvető reagenseit. Tekintettel arra, hogy laboratóriumunk már számos kutatási projektet hajt végre az immunológia és az új diagnosztikai módszerek kidolgozása terén, amelyet jól képzett kutatókkal együttműködve végzünk, az új termékünk előállításának minden szükséges feltétele teljesült” nyilatkozta Fejér Szilárd kutatási koordinátor.

A kutató hozzátette, hogy a SARS-CoV-2 IgG ELISA teszt képes lesz mérni az immunválaszt a jövőbeli oltások beadása után is, ezáltal megmutatva, hogy a beoltott személy immunrendszere mennyire képes ellenállni a fertőzésnek. És ez azért van, mert a teszt tartalmaz néhány vírusos komponenst (fehérjét), amelyek nélkülözhetetlen komponensek a fejlesztésben levő koronavírus vakcinák közül.

Fejér Szilárd az MTI-nek elmondta, hogy a vizsgálatot csak kórházak és laboratóriumok számára ajánlják, mert a vizsgálat elvégzéséhez és az eredmény értelmezéséhez vérvizsgálatra és laboratóriumi eszközökre van szükség.

Hozzátette, hogy nem tervezik az önvizsgálatra alkalmas verzió létrehozását. Egy ilyen teszt engedélyezése sokkal hosszabb és bonyolultabb folyamatot jelentene. Valójában a piacon lévő egyik gyorstesztet sem szabad önellenőrzésre használni – tette hozzá.

A személyes oldalán közzétett életrajzi adatok szerint Fejér Szilárd 2005-ben végzett a Szegedi Tudományegyetemen, ahol kémia szakon tanult, 2009-ben pedig a Cambridge-i Egyetemen szerzett doktori címet.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy