Körülbelül ötven beteget kezeltek egy hónap alatt a csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Intervenciós Kardiológiai Központjában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Körülbelül 50 beteget láttak el egyetlen hónap alatt a csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház új Intervenciós Kardiológiai Központjában, amelyet a magyar kormány támogatásával építettek fel, és tavaly év végén adtak át.

Ezzel bővült az egészségügyi szolgáltatások köre, a központ a szívkoszorúér-betegségben (angina pectoris, szívinfarktusban), valamint a különböző ritmus- és ingerületvezetési zavarokban szenvedőket látja el.

A személyzet szakmai képzése szükséges volt a megfelelő egészségügyi szolgáltatások biztosításához, különösen olyan állapotok esetében, mint például az akut koszorúér-szindrómák, amelyek halálos kimenetelűek lehetnek. Az első héten diagnosztikus beavatkozásokat végeztek – koszorúér angiográfiát, az előjegyzett betegeknél. A második héten az előjegyzett betegek mellett a sürgősségi betegek (NSTEMI, instabil angina) kivizsgálása és kezelése történt meg, így ezek a betegek nem kerültek másik centrumba.

A koszorúér-betegek kivizsgálását és intervenciós kezelését jelenleg két orvos látja el.

Januárban az Intervenciós Kardiológiai Központ bekerült a szívritmus-szabályozók beültetéséhez szükséges fogyóeszközöket biztosító országos programba.

A főorvos elmondása szerint a központ körülbelül egy hónapja kezdte meg a munkát, és eddig mintegy ötven beteget láttak el: 53 beavatkozás volt, ebből 30 diagnosztikai célú koszorúér angiogram, 15 angioplasztika, 2 ideiglenes pacemaker szonda behelyezése, 6 állandó, kétkamrás pacemaker beültetése.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a beteg állapotát nem tartják elég stabilnak, és egy másik kórházba küldik kezelésre.

Koszorúér angiográfia után dől el, hogy indokolt-e az angioplasztika az úgynevezett érszűkület tágítása érdekében. Minden kellék, amit használnak steril, új és egyszer használatos. Az eszközöket a magyar állam támogatásával vásárolták, és az országos programba is bekerültek, így várhatóan az Egészségbiztosító Ház segítségével további ellátáshoz is jutnak.

A beavatkozásokat minden esetben kardiológiai vizsgálatnak kell megelőznie, és javallat alapján történik.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nagyra értékelte, hogy a Magyar Kormány, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Tánczos Barna, a Mens Sana Alapítvány elnöke támogatta ezt a közösség számára nagyon fontos beruházást: ” Örülök, hogy sikerült egy ekkora méretű beruházást megvalósítanunk. Biztos vagyok benne, hogy az Intervenciós Kardiológiai Központ sok élet megmentéséhez járul hozzá anélkül, hogy más településre kellene utazni.”

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy