Közvitára bocsájtják a csíkszeredai repülőtér megvalósíthatósági előtanulmányát

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Magyarország kormánya által finanszírozott, Csíkszereda közeli kisméretű repülőtér megvalósíthatósági előtanulmányát bocsátották közvitára. Az eseményre a város melletti kis reptéren került sor Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök és Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár jelenlétében, akik két kisméretű repülőgéppel érkeztek a helyszínre.

A megvalósíthatósági előtanulmány előírja a Csíkszeredától néhány kilométerre fekvő légikikötő átalakítását regionális reptérré.  A dokumentum szerint a térségre vonatkozó gazdasági meggondolásból kellene a reptérnek létrejönnie, ily módon megkönnyítve a nemzetközi társaságok térségbe jutását. Továbbá a terület ahová a reptér kerülne, megfelel egy ipari park kialakítására is, ami a térség gazdasági fejlődését vonná maga után.

„Lehetséges, hogy ezen intézkedések nyomán a megyeszékhely és Csíkszék gazdasági potenciálja 10 év leforgása alatt 50%-al növekedjen, illetve nőjön a térség gazdasági vonzereje, demográfiai növekedés vegye kezdetét és az életszínvonal is nőne, ami a turizmus intenzív fejlődését segítené elő”- áll az előtanulmányban.

A repülőtér a standard felszereléssel lenne ellátva, irányítótoronnyal, váróteremmel, hangárokkal, üzleti megbeszélésekre alkalmas termekkel. A repteret kisgépek számára használnák a jelenlegi kifutópályával, de továbbiak is tervben vannak.

Borboly Csaba megyeelnök elmondta, hogy a közvitából kiderül a lakosok álláspontja a beruházást illetően és, hogy a repülőtér társadalmi igényt képez-e. Továbbá megjegyezte, hogy áruszállításra, katasztrófavédelmi célokra használhatnák a repülőteret. Az egészségügy terén is kihasználható lenne betegszállításra, illetve szervszállításra, a Csíkszeredai Megyei Kórház készen áll a szervátültetésre. Ezen kívül erdőtüzek oltására, üzletemberek és turisták utaztatására, és nem utolsó sorban a Hargita megye erdeiben vadászni járók számára lesz alkalmas ez a repülőtér. Borboly Csaba szerint, ha már megyénken semmilyen autópálya nem halad át és nehéz megközelíteni az ország többi részét, egy légihíd létrehozása növelné a megyében tett befektetéseket.

Egy kisméretű reptér megvalósításához több millió euróra van szükség, de a tuzlaihoz hasonló, a Schengen követelményeknek megfelelőhöz minimum 500.000 euróra.

Borboly szerint a csíkszeredai reptér nem jelentene konkurenciát a brassói és a marosvásárhelyi reptereknek és lemondta, hogy szíve szerint szeretné, hogy a Bukarest- Budapest Tarom légijárat itt tartson közbeeső leszállást.

Az eseményen jelen levő Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy nyilatkozott, hogy a reptér fejlesztése nagyon is indokolt lenne, mert a közutakon óriási a forgalom. Elmondása szerint Budapesttől idáig három napot vesz igénybe az út, ebből két nap az utazás. „Örülök, hogy hargita megye tanácsa felvállalta az ügyet és hangsúlyozta, hogy minden uniós forrást igyekeznek kihasználni, az időzítés kedvező, ezek a lehetőségek nem ismétlődnek meg. Ki kell használnunk őket egy közös román-magyar fejlesztésben, más területeken is. Nem egymás ellen kell megvalósítanunk ezeket az ötleteket, hanem összetartó módon, mert egyik függ a másiktól”, mondta az államtitkár.

Az előtanulmányt Magyarország Kormánya támogatta 10.000 euróval, kedvezményezett Hargita Megye Tanácsa ás a Hargita Megyéért Egyesület. A dokumentum 45 napon keresztül képezi közvita tárgyát, a repülőteret a magán- és közszférával közösen építenék meg.

Forrás: administratie.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy