Küldetésben minden nap, de karácsonykor is… kolindálva. A csendőrök mellettünk élnek!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Sok karácsonyt és újévet töltött az utcán, emberek között, akikről egy-egy emléket őriz. Igazi óriás, jó lelkű, erős hangú, ezért a megye első kánátló csapatába is beválasztották, alig két évre rá, hogy felvette a csendőregyenruhát 1999-ben, ő a legrégebbi tag. 23 éve szolgál a mobil csendőregység munkaközösségében, ahol megbízható bajtársnak bizonyult.

„Jó napot! Gabără főtörzsőrmester vagyok!- így mutatkozik be mindazoknak, akik a segítéségt kérik, vagy akikkel munkája során kapcsolatba kerül.

Balánbánya szülöttjeként dolgozott a helyi bányában lakatosként, de a föld alatt is.

Számtalan küldetésben részt vett, némelyik könnyebb, mások jobban igénybe vették.

„Emlékszem egy Tusnádfürdőn történt beavatkozásra, amikor a táplálékot kereső medve beszorult egy kukába, a medvebocsok a közelben voltak, nem tudott kijutni. Mintha kiabáltak volna egymásnak! Végül sikerült kiszabadítanunk, nagy kockázattal, de végül összekerültek, és olyan volt, mintha a medve hátranézett volna, és megköszönte volna.”

De nem csak a vadon élő állatok vették igénybe maximálisan a felkészültségét, hanem még az emberek is! Beszélsz és próbálod megnyugtatni az ideges férfit, és azt látod, hogy kést vesz elő a zsebéből.

„Járőrszolgálatban voltam, láttam, hogy egy férfi „méri” az út szélességét, megállítottam, nehogy veszélybe sodorja magát és másokat. Sehogy se akarta megérteni, hogy mi csak segíteni akarunk neki, és egyszercsak előrántott egy kést és fenyegetni kezdett minket. nem tehettünk mást, mozgásképtelenné tettük, ezzel lehetőséget adva, hogy lenyugodjon és ne tegyen kért magában”.

A számos képzésen való részvétel segített abban, hogy egyre jobb legyen.

„Emberekkel dolgozni nem könnyű! Mindannyiunknak vannak problémái és gondjai, de amikor felöltöm az egyenruhát, ismerem a társadalomban betöltött szerepemet!”

És az erőfeszítés nem maradt jutalom nélkül! Számtalan alkalommal jutalmazták, a Bátorság és Hit Éremmel is kitüntették tevékenységéért és bátor cselekedeteiért.

Könnyű szolgálatot, incidensmentes küldetéseket kívánunk neki!

  • a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség által szolgáltatott információ és fotó

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy