Letartóztatások és bírósági felügyelet egy 15 milliós adócsalásos ügyben

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Maros Megyei Törvényszék letartóztatási parancsot adott ki két személy nevére, míg más hét esetben a bírósági felügyelet mellett döntött adócsalás, sikkasztás és pénzmosás vádjával. Az okozott kár 15 millió lej.

Balázs Árpád Csaba és Burszán Kálmán 30 napos előzetes letartóztatásban vannak, míg az ügy további hét vádlottja Gombos Attila, Fehér Levente, Cornacel Marin Iulian, Takács Zoltán, András Imre, Dénes Ibolya és Kiss Előd Zoltán 60 napos bírósági felügyelet alá kerül.

Az ítélet nem jogerős,48 órán belül fellebbezhető.

A fent említett kilenc személyt egy nagyszabású akció keretén belül vették őrizetbe szerdán, amikor 170 rendőr, 117 csendőr 82 helyszínen tartott házkutatást Maros, Hargita, Kovászna, Kolozs, Brassó Galac, Szeben megyékben és Bukarestben az ügyészek koordinálásával.

A vizsgálatok során kiderült, hogy 2014-2015 közötti időszakban több Maros és Hargita megyei lakos magyarországi személyek közreműködésével három kereskedelmi fantomcéget alapított, amelyek segítségével más cégeknek bocsátottak ki pénzügyi igazoló iratokat, hogy mentesüljenek az áfa, valamint a nyereségadó befizetésének kötelezettsége alól.

„Ugyanakkor fennáll a gyanú,hogy a szóban forgó három céget ugyanazon személyek ellenőrzik és koordinálják. A pénzügyi ellenőrzések során kiderült, hogy ezek fantomcégek. Nem rendelkeztek alkalmazottakkal amikor kiállították az iratokat a kedvezményezettek javára, olyan beszállítóik voltak akik nem nyilatkoztak szállításról ezen cégek felé, valamint nem tettek le mérleget a pénzügyre és nincsenek valós javaik” tájékoztat a Maros megyei Rendőr-főkapitányság átirata az Agerpres-hez.

A Maros megyei Ügyészség szerint a 82 házkutatást követően 19 személy ellen indul bűnvádi eljárás adócsalás, sikkasztás és pénzmosás vádjával.

A Maros, Hargita, Kovászna, Kolozs, Brassó, Galac, Szeben megyékben és a fővárosban végzett házkutatások során a rendőrség könyvelési iratokat, bankkártyákat, 540.000 lejt és 15.500 eurót foglalt le.

Az ügyészek munkáját a Román Hírszerző Szolgálat támogatta.

Forrás:agerpres.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy