Lovakat adott át a Magyar Kormány erdélyi gazdáknak

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: https://stiriletransilvaniei.ro

Elindult az erdélyi lóállomány növelését elősegítő program, amelynek során Nagy István magyar mezőgazdasági miniszter csütörtökön négy csődört adott át a hortobágyi Mata településen. Az MTI magyar hírügynökség szerint a méneket erdélyi gazdákhoz szállítják.

Nagy István a Kárpát-medence hagyományaira támaszkodva hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára rendkívül fontos, hogy a lótenyésztés magyar módszerei világhírűvé váljanak. Ezért tart fenn a Magyar Földművelésügyi Minisztérium hét ménest.

Ezekből a ménesekből a szakértők „négy kifogástalan, vonzó megjelenésű mént” választottak ki, amelyek segítségével „hozzájárulunk az erdélyi lovak számának növeléséhez, a saját lovak fejlesztéséhez és a mezőgazdaság újjáélesztéséhez” – mondta Nagy István.

Két lovat Kolozs megyébe szállítanak: az „Őrség” Nemzeti Parkból származó félnehéz mén Tordára kerül,  a “Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit” Kft egyik nóniusz pedig Magyarfenesre. A másik két ló Hargita megyébe kerül: Gyergyószárhegyre az egyik régi magyar faj sportménje a „Bükk” Nemzeti Parkból, Gyergyóremetére egy angol telivér a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokról.

Nagy István hozzátette, hogy a felajánlott mének felhasználhatók tenyésztésre is, a magyar őshonos fajták és az angol telivér fajta promóciója mellett, amelyet több magyar lófajta fejlesztésében használtak.

A miniszter azt is kifejtette, hogy figyelemmel fogja kísérni a jelenleg Erdélyben kísérletileg elhelyezett különböző ménfajtákat, megvizsgálva, hogy ezek milyen hatással lesznek az erdélyi mének heterogén populációjára, megjelenésük, munkaképességük vagy sportteljesítményük szempontjából.

Az eredményeket a szakemberek rendszeres időközönként értékelik, és döntenek arról, hogy a mének Erdélyben maradnak, vagy visszajuttatják őket eredeti magyarországi ménesgazdaságukba – mondta Nagy István.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy