Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A román parlament többsége megünnepli Magyarország nemzeti ünnepét? Caludiu Târziu: „A román nemzet március 15-én több, mint 40.000 román meggyilkolására emlékezik”

A parlament két háza plenáris ülésének március 15-i felfüggesztése félhivatalos ünnep és pihenőnap jelleg kölcsönzését jelenti ennek a napnak, miután a román parlament az előző törvényhozásban elutasította az RMDSZ azon kezdeményezését, amellyel Magyarország nemzeti ünnepét a romániai magyar közösség ünnepévé is akarták nyilvánítani, tartják az AUR vezetői.

“A román parlament kormányzati többségének vezetőinek döntése szembeszáll az osztrák-magyar megszállás alatt az erdélyi románok által elviselt szenvedéssel és áldozatkészséggel, és figyelmen kívül hagyja ezen nemzeti ügy oltárán feláldozott hősök emlékét. Ez a döntés megalázza a Parlamentet, mint nemzetünk legfőbb reprezentatív fórumát, és provokatív gesztus a románok hazafias érzései és nemzeti méltósága ellen “- derül ki az AUR sajtóközleményéből.

Claudiu Târziu, az AUR társelnöke elmondja, hogy „március 15-e, mint a magyar forradalom és szabadságharc napja tragikus nap történelmünkben. A román nemzet számára március 15-e több mint 40 000 román meggyilkolásáról, több mint 300 román falu felégetéséről és elpusztításáról, 71 ortodox és görög katolikus templom teljes felégetéséről, valamint 715 ortodox és görög katolikus kifosztásáról szól. A magyar forradalom egyik célját leírja a forradalmi program 12. pontja, amely Erdély Magyarországhoz csatolását írta elő annak ellenére, hogy az alapvető jogoktól és szabadságoktól megfosztott románok képezték Erdély lakosságának többségét.”

“Az AUR vezetőinek és parlamenti képviselőinek egy csoportja koszorúzást szervez az ismeretlen hős emlékművénél a bukaresti Carol Parkban, a területi szervezetek pedig egyházi ceremóniákat szerveznek az 1848-as román hősök emlékére az ország ortodox és görög katolikus egyházaiban”, olvasható az AUR közleményében.

Március 10-i ülésükön a parlamenti frakciók vezetői bizottsága, a kormánykoalíció vezetői úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a Parlament két házának plenáris ülését március 15-én, Magyarország nemzeti ünnepén.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.