Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Irredentista manipuláció! Kelemen Hunor: Az autonómia egyetlen formája sem sérti a román állam egységét

Foto: Kelemen Hunor, Facebook

Románia miniszterelnök-helyettese, az RMDSZ vezetője, Kelemen Hunor kedden este egy televíziós műsorban kijelentette, utalva a Székelyföld autonómiájáról folytatott megbeszélésekre, hogy az autonómia egyetlen formája sem károsítja a román állam egységét és területi integritását.

“Minden alkalommal elmondtuk, és egyetértek önnel, hogy rendkívül kiegyensúlyozott megközelítésre és érvekre van szükség, és minden alkalommal el kell mondanunk, hogy sem a helyi, sem a regionális autonómia, az autonómia semmilyen formája nem károsítja a román állam egységét és területi integritását. Ezeket a dolgokat kell minden alkalommal pontosítani kell, és megpróbálom, amikor komolyan és érvekkel tárgyalunk a szubszidiaritás vagy az autonómia bármilyen formájáról, ezzel a mondattal kezdeni: ez nem károsítja a területi integritást és a nemzeti egységet “- mondta Kelemen Hunor az Antena 3 tévében.

Az RMDSZ vezetője szerint az autonómia a szubszidiaritást és a közösségi szintű döntéshozatalt jelenti, nem pedig a szecessziót. “Igen, van ez a-szerintem megalapozatlan érzékenység, de megértem, igen, mert az embereknek az a benyomásuk, hogy az autonómia szecessziót jelent. Ez nem jelenti a szecessziót. Az egyetemek autonómak, vannak autonóm vállalatok, nincs szecesszió. Az autonómia azt jelenti, hogy Ön dönt az életéről. A szubszidiaritás ezen gondolatát tekintve minden helyi közösségre érvényes, nem csak Székelyföldre, nem csak az ország egy részére érvényes. Igen, ahol magyarok vagy más etnikai közösségek élnek, van egy másik kérdés: a nyelvi kompetencia, ez Olténia, Moldova, Munténia mellett egy plusz: nyelvi kompetencia a hatóságokkal kapcsolatban, az iskolán túl, a kulturális intézményeken túl. De különben a dolgoknak párhuzamosan kellene menniük: a helyi közösségek kezében maradt döntések, a legtöbb területen, kevés kivételtől eltekintve, ezt mondtam minden alkalommal. Mivel a külkapcsolatoknak, az igazságszolgáltatásnak, a védelemnek, a közrendnek mindig a központi hatóság szintjén kell maradnia. Erről beszélünk “- mondta Románia miniszterelnök-helyettese.

Rámutatott, hogy a Székelyföld Románia része, akárcsak a Mócvidék, Dobrudzsa, vagy más régiók, hazánkban több regionális identitás is létezik.

Forrás: ortodoxinfo.ro

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük