Március 31 a helyi adók és illetékek kifizetési határideje

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  1. Csíkszereda Polgármesteri Hivatala az adófizetők tudomására hozza, hogy az adók és illetékek első részletének kifizetési határideje március 31.

Azok a magán személyek, akik ugyanezen dátumig kifizetik az ingatlanadóik és járműadóik teljes összegét, 10% kedvezményben részesülnek.

  1. Azok a fizikai személyek, akiknek adóhátralékuk van, a 236/2015-ös önkormányzati határozat érelmében kérhetik a késedelmi kamat 73,3%-nak eltörlését, azzal a feltétellel, hogy a kifizetés időpontjáig számított késedelmi kamat 26,7%-át kifizetik 2016 március 31-éig.
  2. Magán személyek esetében az ingatlanadó módosul abban az esetben, ha nem lakásjellegű az ingatlan.

Azon személyek esetében, akiknek birtokában nem lakásjellegű vagy vegyes rendeltetésű (gazdasági tevékenység lebonyolítására alkalmas: kereskedelmi, ügyvédi, közjegyzői iroda, hotel- vagy panziójellegű, orvosi magánrendelő, szépségszalon, vagy sporttevékenységre alkalmassá tett lakófelületek) épületek vannak, 2016. március 31-ig kötelesek leadni adóbevallásukat a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal adó- és illetékosztályán.

Azon lakástulajdonosok (magánszemélyek), akiknek a tulajdonában nem lakásrendeltetésű épület van, amelyet 2010. december 31. előtt vásárolt vagy ezen dátum előtt4. épült, újra kell értékeltesse azt, ellenkező esetben az épület adószintjéhez hozzáadódik egy 2%-os többletadó. Amennyiben az épületeket újraértékelik a megadott 5 éves határidőn belül, az épület adókulcsa 0,5%, a felmérés utáni értékkel számolva. Az értékelést egy engedélyezett felértékelő kell elvégezze a vonatkozó törvénykezésnek megfelelően, és a felértékelésnek tükröznie kell az épület állagát az előző év december 31-ei állapotának megfelelően. Az értékelő jelentéseknek tartalmazniuk kell annak bizonyítékát, hogy az ellenőrzés értékeit és az épületadó értékét bevezették a Romániai Értékbecslők Országos Szövetsége (ANEVAR) adatbázisába.

A vegyes rendeltetésű épületek esetében hasonlóképpen járnak el, annyi különbséggel, hogy a kifizetésre kerülő adóösszeget a lakásrendeltetésű felületek és a nem lakásrendeltetésű felületek adókulcsai adják.

  1. A jogi személyek a 2015. december 31-én tulajdonukban lévő ingatlanokra vonatkozóan, ezek használati céljára, valamint adóértékére vonatkozóan 2016. március 31-gyel bezárólag kell leadják nyilatkozataikat.

 

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala

Adó- és illetékosztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy