Marosfői Nyári Egyetem, XX. kiadás, (II.nap)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Marosfői Nyári Egyetem második napján az Ukrajnában, Szerbiában és Magyarországon élő román kisebbségek jogairól vitáztak. A külföldi közösségek képviselői által kiemelt közös nevező a bukaresti hatóságok bűnös érdektelensége, amely nem reagál a jelentős számú román nemzetiségű lakosokkal rendelkező régiókban tapasztalható szisztematikus diszkriminációra és kényszerű asszimilációra.

Idén a Külhoni Románokért Felelős Főosztály 50 millió eurós költségvetést kapott, ami majdnem tízszerese a korábbi évek költségvetésének. Ezekből a pénzekből a külföldön élő román közösségek egyikében sem sikerült egyetlen iskolát sem építenie a szomszédos országokban élő román közösségeknek. Ehhez képest Magyarországnak az elmúlt években sikerült az óvodától az egyetemig átfogó oktatási rendszert kiépítenie Kárpátalján és Erdélyben. A budapesti kormány ösztöndíjrendszert is létrehozott a kárpátaljai magyar anyanyelvű szakemberek számára.

Eugen Pătraș ügyvéd, az ukrajnai román közösség képviselője szerint a szomszédos országban élő románok állandó kényszerasszimilációs kampány célpontjai. Minden olyan kísérletet, amely a diszkriminatív intézkedések ellen irányul, a moszkvai rezsim támogatásának tekintenek: ha valaki a mai Ukrajnában tapasztalható jogfosztottságról beszél, azt kockáztatja, hogy putyinistának bélyegzik.

Claudiu Târziu, a román szenátus külhoni románok bizottságának elnöke emlékeztetett arra, hogy az odesszai hatóságok makacsul elutasítják a román nyelv elismerését a térség román közösségének kommunikációs nyelveként, és ragaszkodnak a moldovai nyelv fogalmához. A régió kormányzójával folytatott közvetlen megbeszélésen állítólag azt mondta a román tisztviselőnek, hogy ezt a vitát a chisinaui hatóságokkal folytatott tárgyalások útján oldja meg, noha a megbeszélés tárgya egy Ukrajna határai között élő közösségről szólt.

Bulgáriában, ahol mintegy 160 000-es román közösség él, valamint több ezer aromán a Blagoevgrad régióból, a románok nem számítanak nemzeti kisebbségnek. A Dunától délre élő román közösség képviselője, Ivo Gheorghiev szerint a bukaresti hatóságok semmit sem tesznek a határaikon kívül élő közösségekért, és nem foglalkoznak a problémáikkal. A bulgáriai románok, akárcsak timoki honfitársaik, akiket a szerb hatóságok szisztematikus asszimilációs folyamatnak vetnek alá, elveszítik etnikai és közösségi identitásukat a közömbösség miatt, amellyel a román fővárosban bánnak velük.

A külföldön élő románok számára a szolidaritás marad az egyetlen eszköz, amellyel megőrizhetik hagyományaikat és etnikai identitásukat, mivel nincs kidolgozott program és valódi támogatás a román hatóságok részéről.

A Marosfői Nyári Egyetemen első alkalommal szerveztek ojnabemutató mérkőzést a C.S Hida, a CS Izvorul Chiuiesti és a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség csapata között. A Romániai Ojna Szövetség elnökével, Nicu Dobrével való exkluzív együttműködés révén bemutatásra került az ojna jelentőségének, fontosságának, szabályainak és játékának bemutatása is. Mivel nemzeti sportról van szó, amely egész Romániát képviseli, a szervezők úgy vélték, hogy ez a pillanat ideális alkalom arra, hogy a román értékeket népszerűsítsük közösségeinkben mindenütt, az egység és a közösség jeleként.

MAROSFŐI NYÁRI EGYETEM SAJTÓIRODÁJA

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy