Medve járt Etéden

0

Articol disponibil în: Magyar Română


Március 1-ről 2-ra virradóra medve hatolt be egy etédi gazdaságba megölve egy juhot és egy kecskét, de ami még aggasztóbb, hogy megpróbált a házba is bejutni, ami elég veszélyes, mert ha emberrel találkozik, azt félelemből életveszélyesen megsebesítheti. Az eseményt Kolumbán Dávid megyei tanácsos jelentette a Hargita Megyei Tanácsnál.
Kolumbán Dávid arról is beszámolt, hogy ez már a második eset egy hét leforgása alatt, Firtosmartonos határában is bement a medve az istállóba, ahol kecskéket pusztított el. Mint kifejtette, az a baj, hogy megnőtt a medvepopuláció, ezt bizonyítja az egyedszámlálás, és hogy folyamatosan bemennek a medvék a lakóövezetekbe élelmet keresni. Kiszorítva a természetes életterükből, a gyengébb egyedek nem kapnak már elegendő élelmet a természetben, a lakott zónákban keresnek élelmet, ezért a háziállatok, adott esetben az emberek életére törnek.
Azt is problémaként említette a megyei tanácsos, hogy a gazdák nem jelentenek minden kárt, a procedúra nehézkessége miatt. A bejelentések fontosak a dokumentálás szempontjából is, hogy az adatokat bizonyítékként fel tudják használni a kormánnyal vagy az európai uniós szervekkel való egyeztetések során. Az emberek nem bíznak a hivatalos szervekben, ami az emberi életekre és a vadállatokra is veszélyt jelent, mivel ez legtöbbször önbíráskodáshoz vezet.
Azt szeretnék elérni, hogy a kormány fizesse ki a károkat, legyen egy éjjel-nappal riasztható egység, illetve megfelelő szabályozással állítsák vissza a kilövési kvótát. A készenléti egységet helyiek alkotnák, létrehozásáról már több alkalommal egyeztettek a megyei tanács képviselői a prefektúrával, a csendőrséggel és a rendőrséggel. Veszély esetén a vadásztársaságok léphetnének közbe, erre a polgármesteri hivatalokkal kötnek szerződést. Borboly Csaba megyeelnök pénteken felkérte a csíki térség polgármestereit a szerződés megkötésére, és a többi térség elöljáróit is fel fogják kérni erre a lépésre.
Kolumbán szerint a problémát az jelenti, hogy a barnamedve a védett fajok listáján szerepel, közben a károk és adatok az ellenkezőjét bizonyítják. Hozzátette, hogy az érintett hivatalok a lakossággal együtt kell megoldást találjanak az ügyben.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy